”Niets is belangrijker dan menselijk kapitaal”

Dit is een uitspraak van Conny Eldering, de oprichter van en werkzaam bij ‘Handig in de buurt’. Ik heb een afspraak met hem in De Hoogte, op de Almastraat 14 om te praten over dit project. Toen ik aan kwam rijden, wist ik meteen waar ik moest zijn. Er stonden stoelen buiten, er was een weggeefkast, een uitnodigend bord met: ‘welkom, pak een kop koffie’. Het is de buurthuiskamer van De Hoogte. Vanuit deze buurthuiskamer worden allerlei klusjes gedaan voor de bewoners.

Diverse vrijwilligers, diverse klussen

Conny is er nog niet, die zit nog op een klus die is uitgelopen. Maar er zijn vier mannen die graag met mij in gesprek gaan (maar niet op de foto willen). Allereerst  Dirk die zegt dat hij het erg naar zijn zin heeft: “ik mag alles zelf bepalen en heb veel vrijheid”. Hij heeft ook de sleutel en regelt veel voor Conny. “Elke dag is anders en ik verveel me hier nooit want er is altijd wel wat te doen. Om tien over acht ben ik al aanwezig en zet koffie voor de rest. Het werk geeft  structuur aan mijn dag.” De klussen zijn divers: achtertuin snoeien, rommel naar de sloop brengen en aanhangwagens uitlenen. Er zijn zeven gereedschapskisten die uitgeleend kunnen worden aan de 300 wijkbewoners die zich daarvoor hebben ingeschreven. Ibrahim schuift aan bij de grote tafel en komt ook even een kop koffie halen. Hij vertelt dat hij hier al vijf maanden vier en een halve  dag per week werkt. “Ik wil mensen blij maken, als oudjes blij zijn, dan ik ook”. Ook hij zegt  dat geen dag hetzelfde is en dat er vooral gekeken wordt naar wat wel je kunt. Er is veel onderling respect.

Nederlands leren

Ik praat ook even met Youssef en Ibrahim vertaalt voor hem, omdat zijn Nederlands nog niet zo goed is. Je merkt dat het er onderling heel relaxed aan toe gaat. Niedal is sinds twee maanden vrijwilliger bij ‘Handig in de buurt’. “Ik kan hier Nederlands leren, ontmoet veel mensen en heb leuke collega’s” vertelt hij. Als laatste spreek ik met Dana. Hij wordt door Conny opgeleid om in Vinkhuizen ook een buurthuiskamer met gereedschapskisten op te gaan zetten. “Ik kom uit het leger en ik vind hier dezelfde sfeer: kameraadschap en geen ellebogenwerk. Ook veel communicatie met handen en voeten, maar we begrijpen elkaar. Ik leer vooral veel van Conny”.

Huiskamer van de buurt

Conny komt terug van zijn klus en wil graag wat kwijt over ‘Handig in de buurt’. “De huiskamer is van de buurt, we zijn laagdrempelig en geven advies, het is geen verdienmodel. Met zo weinig mogelijk geld zoveel mogelijk impact proberen te krijgen”. Dat is een  mooie uitspraak van deze gedreven man. Conny wil altijd samen tot een oplossing komen, maar heeft ook grenzen. Mensen komen uit nood en er moet wat gebeuren. Maar hij zoekt eerst uit van wie het probleem precies is en wie het moet oplossen: Hij of de woningbouwvereniging? Hij is heel ambitieus: hij wil kleinschalige werkcellen opzetten, aangepast aan de wijken. Daarover is hij in gesprek met de gemeente. Nog zo’n mooie uitspraak van hem: “Groot denken en in het klein uitrollen”.

Iedereen is welkom

Iedereen is bij Conny welkom als vrijwilliger. “Ik kijk naar wat iemand kan en of het hart op de goede plek zit. Achtergrond en eventuele handicaps zijn niet belangrijk. Belangrijker is of iemand in de groep past en zich aan afspraken kan houden”. Zijn vaste overtuiging: Elk mens wil gezien worden en gewaardeerd worden.  Daarom is iedereen welkom.

 

Tekst en beeld: Merian Eggen