Nieuwe redactieleden voor De Vlaiger

Vlaiger (Vlieger voor de niet-Groningers) is  een woord uit een Gronings talig gedichtje over een wilde meeuw: ‘ Doe wilde vlaiger, zailst op wiend de hemel deur’.  Want de redactieleden van de internetkrant voor senioren willen de krant met een zekere bevlogenheid in de lucht houden. Ook schrijven ze dat ze vanuit de hoogte beter kunnen zien wat er speelt. Met ‘hoogte’ hebben ze het overigens ook over hun hoge leeftijd, want die zweeft gemiddeld ergens tussen de zestig en zeventig.


(de vier redactieleden, de 2 ICT-ers zijn er niet bij) 

Interviewen en filmen tegelijk

Ik spreek met Dirk, hij is 63, met prepensioen en hij is cameraman, schrijver, interviewer en soms alle drie tegelijk. “Interviewen en tegelijk filmen is niet altijd even makkelijk” zegt hij. “Want als je op het schermpje kijkt of de geïnterviewde nog in beeld is, dan krijg je niet altijd mee wat hij of zij zegt en dan moet je vragen of ze het nog een keer zeggen. Maar meestal vinden ze dat niet erg.” Daarmee geeft hij een inkijkje in een best wel spannend vak.

Editen

Dirk maakt ongeveer een keer per maand een filmpje voor de website. Hij edit de filmpjes ook zelf. “Dat heb mezelf geleerd. Op YouTube staan geweldig goede filmpjes waarin ze precies uitleggen hoe je dat moet doen.” Dirk kan bevlogen praten over hoe belangrijk het is dat het beeld en de voice-over bij elkaar horen, dat je na een inzoom moment een rustig beeld moet hebben en meer voer voor professionals. De Vlaiger publiceert over zaken die ouderen leuk of interessant kunnen vinden. Gevraagd naar een van zijn leukere filmdagen vertelt Dirk over het nostalgisch ommetje in Ten Boer met oude stoomschepen auto’s en hoe hij het dorp rondliep en mensen interviewde. In zijn werkend leven heeft Dirk les gegeven en voor gemeentes en uitkeringsinstanties gewerkt. “Dat heeft me een brede kijk op de maatschappij gegeven en dat is wel behulpzaam als je journalist bent.”

Voorbijgangers interviewen

Hij vindt filmen leuk, maar zegt hij: “Eigenlijk ben ik meer een schrijver. Onze voorzitter vond het belangrijk dat er ook filmpjes gemaakt werden omdat filmpjes veel meer aanspreken, en dat is natuurlijk ook zo. Meestal filmen we bij openingen en bijzondere zaken. We zouden natuurlijk ook midden in de stad voorbijgangers kunnen interviewen om te vragen wat ze vinden van sommige zaken die ouderen betreffen, maar dat moet je wel durven.”

Een fijne club mensen

De redactie bestaat nu uit zes mensen en ze zouden er graag een redactielid bij willen krijgen. Dirk:  “Wanneer iemand wil leren filmen en daar een beetje affiniteit mee heeft, wil ik hem of haar graag opleiden. Ik heb ook wel eens een cursus interviewen gegeven.” Hij zegt ook dat als het nieuwe redactielid niet zo van vergaderen houdt, dat niet hoeft. “Je mag ook je stukje schrijven en het opsturen en de redactie wil ook wel onderwerpen voorstellen om over te schrijven. Dat is allemaal geen probleem.” Hij voegt eraan toe: “Het is een fijne club mensen, er is koffie en koek en mensen zijn van harte welkom in de Vondelflat waar we vergaderen”. En ik denk dat als je iemand bent die het geen probleem vindt om midden op de Grote Markt met camera en al, mensen aan te spreken en vragen te stellen over bijvoorbeeld woningen voor ouderen of over het nieuwe pensioenstelsel,  dat natuurlijk prima is. Heb je belangstelling voor dit vrijwilligerswerk dan kan je hier de vacature bekijken.

tekst: Jeanet Verveer
beeld:  de Vlaiger