NLdoet in Garmerwolde

Zaterdag 12 maart, de fietspaden zijn onbegaanbaar want bobbelig van ijs en sneeuw. Dus dat is lopen of met de auto, al zie je een enkele dappere fietser. Met een strakblauwe lucht en besneeuwde velden is het een schitterende dag voor NLdoet. Met NLdoet zet je je een dagje in als vrijwilliger bij een project of organisatie. Er zijn ruim 6700 activiteiten verspreid door heel Nederland, van verwenmiddagen bij verzorgingstehuizen, opruimklussen, tot  klein onderhoud bij buurthuizen en verenigingen enzovoort. Keus genoeg.

Hartstikke leuk

Ik kies niet voor een organisatie maar voor een dorp, Garmerwolde. Je fietst er in een kwartiertje naartoe vanuit Beijum of Lewenborg. De dag ervoor had ik een antwoord op mijn aanmelding gehad van Henk Vliem: “Hartstikke leuk dat je aan ons denkt, de klusjes worden verdeeld tijdens de koffie, net wat je wilt: dorpshuis, kerkhof, sportterrein, school, hele dorp etc.” Dat vond ik best ambitieus klinken, zou het hele dorp meehelpen?

Flap-over

Aangekomen in Dorpshuis de Leeuw aan de Oude Rijksweg zie ik de dorpsgenoten langzaam binnendruppelen. Uiteindelijk zijn het toch wel zo’n 20 mensen, dat betekent dat ongeveer 1 op de 27 dorpelingen meedoet. Ik denk niet dat we dat op nationaal niveau halen. Zo te horen kent iedereen elkaar, in ieder geval van gezicht. Henk heeft op een flap-over de lijst van klussen opgeschreven: kerkhof, kerk, ijsbaan, container, zolder Dorpshuis opruimen, lindes snoeien, hortensia’s knippen en onkruid weghalen, zwerfvuil rapen in het hele dorp, school, Garmerhof. Soep maken voor de lunch staat niet op de lijst maar ik begrijp dat dat er ook bij hoort.

Kerkhof en Garmerhof

Vanwege de sneeuw komt al snel een streep te staan door het zwerfvuil rapen en de container bij de ijsbaan (met spullen van het dorp ) opruimen. Een paar mensen gaan de zolder opruimen, “Niet allemaal tegelijk want dan lopen we elkaar maar in de weg.” Er wordt even overlegd of het verstandig is om met dit weer de lindes te snoeien, het onkruid komt een andere keer wel. Zonder veel discussie wordt het werk verdeeld: “Wie wil het kerkhof opruimen, er liggen allemaal takken en er is een grote bloembak waar wat in gesnoeid moet worden”. Ik steek mijn vinger op en er zijn nog twee mensen die mee willen doen. Dan is er nog het Garmerhof, een veldje met oude fruitrassen. De 75-jarige Herman Huiskes vertelt wat er moet gebeuren, “ik wilde vandaag de molshopen even gladharken, als iemand wil helpen mag dat en er mag ook wat gesnoeid worden aan de oude fruitbomen, dat kan altijd.”

Terugkomdag

Wij gaan naar het kerkhof waar we gevallen takken weghalen en ik bijna een doodsmak maak over een met ijs bedekte grafsteen. Het harken maakt ons warm en de zon doet steeds meer sneeuw smelten. Ik praat nog even met Anne die samen met Gerrie de kerk schoonmaakt en dan is het gedaan. Bijna iedereen keert terug naar het dorpshuis om van lekkere warme soep te genieten. De volgende dag krijg ik een mail: er is een terugkomdag in de herfst. Zo doen ze dat in Garmerwolde.

Tekst en beeld Jeanet Verveer