Oma’s Soep, het beste recept tegen eenzaamheid

Oma’s Soep verkoopt heerlijke verse soepen en maaltijden naar oma’s (of opa’s) authentieke recept. De opbrengst wordt gebruikt om eenzame ouderen blij te maken! Minimaal 50% van de winst van Oma’s Soep wordt gedoneerd aan Stichting Oma’s Soep. De Stichting organiseert wekelijks activiteiten in verschillende steden door het hele land waar jong en oud samen worden gebracht om eenzaamheid tegen te gaan. Lokaal organiseren studentenbesturen wekelijks Kookdagen en Soep-aan-huisdagen en evenementen en PR-campagnes. In Groningen zijn momenteel  zeven studenten actief, die van september tot en met juni activiteiten organiseren. Maar ze kunnen meer vrijwilligers gebruiken en dat hoeven geen studenten te zijn. Veerle van Dam zit in het Groningse bestuur en vertelt er enthousiast over. “We doen om de week een kook-dag en een zogenaamde Soep-aan-Huisdag. Deze laatste zijn het meest populair. We hebben momenteel zo’n 20 ouderen waar we langs gaan met een emmertje soep. Deze ouderen kunnen vanwege hun beperkte mobiliteit niet altijd naar de kookdagen.”

Avocadosoep met doperwten

Wat voor soep maken jullie en wie bedenkt dat? “Dat is iemand uit het bestuur, en we maken meestal wel ‘gangbare’ soep. Maar deze week gaan we soep maken naar een recept van Opa Jan, die is al heel lang bij ons en wil heel graag dat wij zijn avocadosoep met doperwten gaan maken. Wij zijn ook heel benieuwd naar die soep,” lacht Veerle. “De Soep aan Huis dagen zijn overigens begonnen tijdens de lockdown en bleken enorm populair te zijn.”

Blije ouderen

Wat is het leuke aan dit werk? “Het is heel divers,” vertelt Veerle enthousiast, “we hebben het als vrijwilligers erg gezellig met elkaar, we ontmoeten veel mensen en we maken veel impact, de ouderen zijn heel erg blij met een wekelijks bezoekje. En het is een kleine moeite voor ons, het kost je maar een paar uur per week. Voor de deelnemers is het overigens gratis. We werken in duo’s en gaan bij een paar adressen per keer langs.”

De kookdagen doen ze op locatie, bijvoorbeeld in buurthuizen die een keuken hebben. “De spullen halen we op dinsdag op de markt, we hebben daar contact mee en krijgen korting. En het is niet alleen koken; tijdens de kookdagen doen we, behalve gezellig kletsen, ook leuke spelletjes met de oma’s en opa’s.” De landelijke BV Oma’s Soep kookt ook maaltijden die te koop zijn in de supermarkt, evenals de soep.

Lijkt het je leuk mee te doen? Neem contact op met Veerle van Dam: M 0612669602, E veerlevandam40@gmail.com

Tekst Annette Doornbosch
Foto Veerle van Dam