Oriëntatie op de arbeidsmarkt voor nieuwkomers

Nieuwkomers die moeten inburgeren krijgen onder andere Oriëntatie op de Arbeidsmarkt (ONA). Met ONA leren ze gedurende 4 weken in vogelvlucht het hele proces kennen van hoe een baan te vinden. Vincent assisteert als vrijwilliger de docent op het Alfa-college. “Vandaag heb ik aan iemand uitgelegd wat een uitzendbureau is, want dat kende hij niet.”

Wensberoep

Vincent werkt vaak 1 op 1 met een student als ze opdrachtjes moeten doen. “Ze moeten bijvoorbeeld twee vacatures zoeken die  passen bij hun ‘wensberoep’ of drie verschillen opnoemen tussen de werkcultuur in Nederland en die van hun thuisland. “Het sollicitatieproces zoals we dat hier kennen verschilt nogal van waar ze vandaan komen. Hier in Nederland zijn we van de regeltjes en formulieren, dat kennen ze niet”, legt Vincent uit. Hij heeft inmiddels al aardig wat mensen meegemaakt sinds hij in september begon.

20 uur in de week

Vincent begon als assistent bij ONA maar inmiddels is hij gevraagd om ook te ondersteunen bij lessen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) een ander onderdeel van het inburgeringsexamen. Hij helpt bij Nederlands voor Oekraïners en bij een club Nederlandse kinderen (15-18 jaar) die na de pandemie weer wat sociale vaardigheden willen oefenen (door middel van spellen). Bij elkaar is hij daar ongeveer 20 uur per week aan kwijt. Dat is best veel.  Vincent: “ik blijf  op zoek naar betaald werk maar ondertussen blijf ik dit doen, ik vind het leuk en ik leer hier ook van. Ik hoop ook dat ik iets met deze ervaring kan doen.”

Kwaliteiten ontdekken

Vincent hoorde via via van dit vrijwilligerswerk en het leek hem wel wat. Hij heeft een bachelor Psychologie maar  de liefde tussen hem en de studie was een beetje over en hij zat al een tijdje thuis. “Ik heb hiervoor wel gewerkt in vakantiebaantjes en zo maar ik wist nooit wat nou bij mij paste, waarvoor ik geschikt zou zijn en ik heb wat last van sociale angst. Hier heb ik geleerd dat ik kennelijk wel met mensen kan werken en dat het helemaal bij me past. Ik ben geduldig en dat helpt als je met mensen werkt, vriendelijkheid is ook belangrijk. Dus ik heb hier ontdekt wat mijn kwaliteiten zijn. Het heeft me geholpen de draad op te pikken en een beetje normaal ritme te krijgen.”

Een fijne, veilige atmosfeer

De cursisten zijn blij met de cursus, “Er is een fijne en veilige atmosfeer in de klas, er worden grapjes gemaakt en het feit dat hier iemand is die aandacht voor ze heeft en samen met ze door het proces loopt is heel fijn voor ze. Het is dankbaar werk. Het is niet moeilijk, voor ons zijn de dingen die gevraagd worden heel vanzelfsprekend. Morgen is het anders, dan is er een klas KNM waar je iets af moet weten van Nederlandse geschiedenis en cultuur, daar moet ik wel even over nadenken want dat had ik voor het laatst in groep 3.”

Het Alfacollege kan meer assistenten voor ONA gebruiken, want het is heel behulpzaam om de mensen 1 op 1 de dingen uit te leggen. Meer informatie

Tekst en beeld: Jeanet Verveer