Populaire workshop ‘Karakterstructuren’ nogmaals aangeboden

In april zat bovengenoemde workshop van Ontwikkellink, gegeven door NLP-trainer en -coach Anita Schelling, heel snel vol; daarom werd de ochtend over dit boeiende onderwerp nogmaals aangeboden. Als opwarmertje en als opstap naar de theorie achter het onderwerp ligt er een grote hoeveelheid groene en oranje kaartjes voor ons klaar. Onmiddellijk denk ik: ‘Oh, groen is goed en oranje is fout.’ Maar zo ongenuanceerd ligt het nou ook weer niet.

 

Eigenschappen en valkuilen

Aan de ‘bovenkant’ van de kaartjes, d.w.z. de kant die wij als deelnemers direct kunnen lezen, staan eigenschappen. Op de groene kaartjes staan onze kwaliteiten. Op de oranje kaartjes staan eigenschappen waar je soms last van kunt hebben: je valkuilen. Van elke kleur pakken we twee kaartjes: ‘Denk er niet te lang over na; pak de kaartjes die direct voor jou in het oog springen.’ We mogen de kaartjes nog niet omdraaien; dat doen we pas als we weer op onze plek zitten en om de beurt vertellen welke kaartjes we hebben gekozen. Als we ze omdraaien lezen we de naam van het menstype dat bij de eigenschap/kwaliteit hoort. Voor alle duidelijkheid: je bent natuurlijk nooit ‘slechts één’ type mens. Je bent altijd een mix van meerdere eigenschappen, waarvan sommige voor jezelf en je omgeving heel fijn zijn en andere wat minder. Bijvoorbeeld: ‘Uit je vel springen’ past bij De Verdrager; die heeft zich (te?) lang stil gehouden en dan opeens is het bingo, waardoor een ander zich afvraagt wat er aan de hand is. Het gaat dan dus niet alleen over dat specifieke moment, maar over meerdere dingen die De Verdrager heeft opgespaard

‘We dragen allemaal maskers om te overleven’

Het werken met maskers en karakterstructuren is ontwikkeld door Wilhelm Reich, een tijdgenoot van Sigmund Freud. Volgens de theorie van Reich c.s. zoekt elk mens naar een uitweg om iets verdrietigs of engs nooit weer mee te hoeven maken. De leeftijd waarop je een nare ervaring hebt, is (mede-)bepalend voor de strategieën die je ontwikkelt om dit in de toekomst te voorkomen. Een voorbeeld: veel kleuters willen later met Papa of Mama trouwen; als blijkt dat dat niet kan, voelen ze zich verraden en gaan als reactie op hun teleurstelling lekker stoer doen: ‘Dit gebeurt me nooit meer.’ Anita zelf geeft een – voor mij althans – grappig voorbeeld van perfectionistisch gedrag: ‘Alles moet gaan zoals het hoort en ik moet me gedragen zoals het hoort, dus dat de beamer een beetje scheef staat en ik hem niet recht kan krijgen, dat is best wel erg.’ Ik had niet eens gezíen dat het ding scheef stond, en ik was niet de enige. Pas toen Anita erover begon, zag ik ‘t. En ik vond het totaal niet storend!

 

Hoe ziet jouw masker eruit?

We krijgen van Anita een onbeschilderd wit masker. Alle kleuren verf zijn aanwezig om ons eigen masker een eigen gezicht te geven. Het masker staat voor hoe je je nú voelt; met welke kleuren en welke trucs laat je jezelf aan de buitenwereld zien? Dit masker is geen vaststaand gegeven: je kunt voor elke situatie een ander masker dragen, en het masker dat je vandaag schildert hoeft niet het masker van morgen te zijn! Enne…. Je bent nu volwassen, dus misschien kun je de regie nu zelf overnemen. Met maskers ben je al mooi, zonder maskers nog mooier!

Ontwikkellink biedt regelmatig nieuwe -voor vrijwilligers gratis- cursussen, workshops en trainingen aan en het is heel goed mogelijk dat Anita deze cursus in de toekomst nog een keer geeft. Houd de website in de gaten .

Tekst:  Magda Bootsma
Beeld:  Anita Schelling