Portret van een vrijwilliger in een kringloopwinkel

Eén van de drukst bezochte kringloopwinkels in Groningen is Kringloop + aan de Diamantlaan, Vinkhuizen. En dat is niet zo verwonderlijk. De winkel maakt een overzichtelijke, schone indruk; het personeel is heel behulpzaam en er is een ruime keus in producten.

Twan de Boer

Eén van de vrijwilligers in het bedrijf is Twan de Boer. Twan heeft 27 jaar in een winkel met kunstschildersbenodigdheden gewerkt, maar zeven jaar geleden ging dat bedrijf failliet en stond Twan op straat. In de maanden daarna solliciteerde hij en volgde hij via het UWV een aantal omscholingscursussen, maar een baan leverde dat niet op. Twan wilde niet thuiszitten en omdat kringloopwinkels altijd al zijn belangstelling hadden, solliciteerde hij bij Kringloop+ als vrijwilliger. Hij werd aangenomen en kon meteen aan de slag.  “En ik voelde me gelijk op mijn plek”, vertelt Twan. “De sfeer hier is heel prettig, collega’s hebben oog voor elkaar en ook voor de klanten.”

Waarom Kringloop+

Deze kringloopwinkel heeft een plus achter haar naam geschreven. “En dat is helemaal terecht”, zegt Twan. De winkel is veel meer dan alleen maar een verkooppunt van tweedehands artikelen. Gebruikte spullen krijgen er een tweede kans. “En dat geldt zeker ook voor veel ménsen die er werken”, vult Twan aan. Het bedrijf heeft meerdere werknemers die om uiteenlopende redenen een zekere afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Kringloop+ heeft een aantal werkbegeleiders in dienst die de deelnemers optimaal  begeleiden. Veel aandacht wordt gegeven aan het creëren van veilige werkplekken. En soms lukt het om iemand weer aan een reguliere baan te helpen.

Weerbaar

Twan staat vaak achter de kassa. Zo ontmoet hij veel mensen. Het is in de loop der jaren aanmerkelijk drukker geworden in het bedrijf en dat leverde hem soms wel wat stress op. Het bedrijf bood een cursus weerbaarheid aan waar Twan zich ook voor inschreef. “En daar heb ik geen spijt van, want ik heb geleerd om meer voor mezelf op te komen.”

Taxatie van schilderijen

Eén van Twans belangrijkste taken in de winkel is het beoordelen en prijzen van de schilderijen. In de jaren dat hij in de kunstwinkel werkte, heeft hij ook veel lijsten gemaakt en diverse schilderijen in handen gehad. Soms had hij in die periode ook wel contact met kunstenaars en zo kreeg Twan steeds meer verstand van schilderijen. Die kennis komt in de kringloop goed van pas. Twan weet de meeste tafereeltjes die worden aangeleverd aardig op hun waarde te schatten en als hij twijfelt raadpleegt hij nog wel eens een bevriende kunstenaar. Een heel enkele keer komt er iets van grotere waarde binnen. “Maar een Mondriaan of een Rembrandt ben ik nog niet tegengekomen hoor”, zegt Twan lachend.

Tevreden klanten

Een van de speerpunten in de winkel is klantvriendelijkheid. Daar hoeft Twan niet veel moeite voor te doen. Hij is een rustige man die de tijd neemt voor de klant. En hij geniet ervan als klanten tevreden de winkel uitgaan. Zoals dat echtpaar dat een fietsstoeltje zocht. Helaas lag er op dat moment geen exemplaar in de winkel maar Twan vond er nog eentje in de opslag. “Mensen waarderen het als je je wat extra inzet”.

Bij Kringloop+ zijn vacatures voor een winkelmedewerker, een horecamedewerker, Kassamedewerker, Medewerker goederenontvangst, Bijrijder, Kledingmedewerker,en een Medewerker witgoed-elektra

tekst en beeld: Jan de Koning