Recyclen met Lokaal Motief

Marcel Imthorn recycled plastic. “Het liefst zou ik alle plastic van een straat inzamelen om daar dan bijvoorbeeld een bankje of een schommel te maken die ik dan terug kan geven aan diezelfde straat. Ik zou ook plastic containers  willen maken van plastic afval waar dan weer plastic in verzameld kan worden”.  Zo maar wat ideeën van Marcel Imthorn, autonoom kunstenaar. In onderstaande reportage gemaakt door Esther Poort&Bart Nieuwold voor Stadjers TV zie je hoe het proces van plastic afval tot een bankje in zijn werk gaat.

Hij versnippert dus plastic afval om het daarna met behulp van een mal in een oven te ‘bakken’. Het mooie is dat je aan de kleurtjes van het bankje precies kan zien wat je hebt weggegooid. De bankjes hoeven dus ook niet geverfd te worden.

Marcel heeft een werkplaats in Haren en een container in Selwerd  waar het plastic verzameld wordt. Selwerd inspireert hem. Hij vind dat zijn plastic bankjes echt bij die wijk horen. Inmiddels is het bankje officieel getest en goed bevonden. De planken wegen 3.5 kilo, dus die krijg je niet zo gauw kapot. De oven uit het filmpje past in zijn concept want eigenlijk zijn het drie gewone keukenoventjes die hij aan elkaar heeft ‘gesmeed’.

Marcel heeft twee vrijwilligers nodig. Hij zoekt een klusjesman, dus iemand met technische vaardigheid en hij zoekt iemand die met hem meedenkt. Iemand die onderzoekend en nieuwsgierig is.  Zo van ‘wat zou er gebeuren als ik dit doe’.  Hij heeft een medewerker gehad die hem voorstelde het plastic twee keer in de versnipperaar te doen. “Dat was een heel goed idee want het werd er compacter door, waardoor het proces veel sneller ging, daar had ik zelf helemaal niet aan gedacht”.  Zo iemand zoekt hij dus ook.

Lokaal Motief is in Haren gevestigd, naast Beatrixoord in het voormalig kinderziekenhuis. Ze noemen het gebouw De Hub Haren en er zijn uiteenlopende bedrijfjes in gevestigd: een muziekstudio, klussers, pottenbakker, een bedrijf dat onderzoekt hoe je water uit de lucht kan halen, een theatermaker, kortom een creatieve plek.

Tot slot nog even over de naam. Kort geleden heeft hij die veranderd van stichting Lichtvorm naar Lokaal Motief. Want hij wil zich focussen op lokale projecten en zegt hij en “motief klinkt als in een loco-motief die lekker doordenderd”. Het woord motief heeft bovendien twee betekenissen: motief als reden of drijfveer en motief als de kleine motiefjes in zijn bankje. Hij heeft hier echt over nagedacht.

Er is een vacature voor een klusjesman/vrouw  en een handige medewerker

Tekst en foto: Jeanet Verveer
Film :  EsBa films