Schrijven voor De Riepe

Erik schrijft al een aantal jaar voor De Riepe, straatmagazine van Noord-Nederland. Erik: “Als ze horen dat ik voor De Riepe schrijf is het van ‘oh ben je dakloos dan? Er komen zelden artikelen binnen geschreven door daklozen. Het was in het begin wel de bedoeling  dat daklozen zouden schrijven vanuit hun eigen ervaring, maar dat is het niet geworden. Ze lezen hem wel en ze verkopen de krant natuurlijk, hoewel niet elke dakloze daar  psychisch toe in staat is. Ik ben zelf nooit dakloos geweest, gelukkig niet, want wat zou ik dan aan moeten met mijn boekenkast vol boeken! Het lijkt mij niets om uren buiten te staan wachtend op iemand die De Riepe wil kopen!”

Over daklozen en kwetsbare mensen

Erik is bij de Riepe gekomen via Lentis. Hij schreef aanvankelijk voor Lentis magazine en werd toen gevraagd om voor De Riepe te gaan schrijven. De redactie bestaat uit tien man, een aantal daarvan hebben een participatiebaan, voor anderen, waaronder Erik, is het een dagbesteding. “Wij schrijven over daklozen en kwetsbare mensen en soms ook over hulpverleners. Daarom was ik zonet bij bureau Woonkans van MJD ( Woonkans Coördineert herhuisvesting van kwetsbare groepen). We interviewen ook altijd iemand die ergens dagbesteding doet, iets van Lentis of bij museum Technische Werken waar ze kunstvoorwerpen namaken. Als ik wegga bij De Riepe ga ik bij dat museum werken. Ik heb lang geleden twee jaar archeologie gestudeerd en ik vind het geweldig wat ze daar maken”.

Schrijven dwingt tot nadenken

“Gemiddeld schrijf ik zo’n drie artikelen per maand.Mijn eerste artikel in 2010 ging over twee Roma, een echtpaar dat in de winter in Workum Friesland op een camping mochten wonen. De campingbaas vond dat goed, hij zorgde zelfs voor eten en drinken, maar de burgemeester wilde ze weghebben. Ik ben er toen samen met de fotograaf naartoe gegaan. Ondertussen ken ik heel veel plekken, stichtingen en verenigingen in Groningen. Eén van de mooiste plekken om te komen vond ik de werkplaats van Gered Gereedschap. Zij verzamelen en repareren gereedschap en sturen het daarna naar technische scholen in Afrika. In mijn rubriek ‘Onder de loep’ schrijf ik soms iets persoonlijks, over mijn ervaring, soms over iets dat buiten me staat. Bijvoorbeeld over literatuur want daar weet ik veel van. Meestal schrijf ik dan iets over een auteur. Ik ga steeds beter schrijven want schrijven dwingt je ergens goed over na te denken”.

De Riepe digitaal tijdens corona

Erik vertelt dat ze de onderwerpen samen uitkiezen en dat ze de teksten in de redactie bepreken “De sfeer is goed, mensen kunnen ergens iets over zeggen zonder dat iemand zich aangevallen voelt”. In het april nummer van De Riepe, met ‘Bloedband’ als thema, schreef Erik een mooi stukje over zijn moeder die misschien wel wat rebels was. Hoe Erik als scholier altijd naar het vrije weekend snakte staat in het mei nummer dat over Vrijheid gaat.

Vanwege de coronacrisis mochten de straatverkopers De Riepe niet meer verkopen. Hier vind je de april en mei nummers digitaal. Daar is er ook een mogelijkheid om een donatie te doen.

Hopelijk kunnen we het juni nummer ‘Verzuipen’ (in allerlei regeltjes) weer volop op straat kopen!

Tekst: Jeanet Verveer 

foto: De Riepe