Schrijven voor wijkkrant De Oosterpoorter

Woon je in de Oosterpoort en straal je het buurtgevoel uit? kennen de mensen jou een beetje en –belangrijk! – kan je schrijven? De redactie van Wijkkrant de Oosterpoorter zoekt een redacteur. Klaas Kloosterhof, sinds 2011 verbonden aan de krant, de laatste drie jaar als jaarhoofdredacteur, vertelt met veel genoegen over de wijk, de krant en de mensen.

Wat motiveert jou?

“Ik vind schrijven leuk en het idee dat zoveel mensen jouw artikel lezen vind ik prachtig. Ook is het leuk om contact te hebben met de lezers, want dat draagt ook bij aan de krant. Zo gaan we voor het volgende nummer schrijven over de vele verdwenen winkeltjes in de Oosterpoort en heb ik via facebook gevraagd of iemand daar nog iets van af weet. Dan krijg je 30 of 40 reacties, dat is harstikke leuk. Die mensen gaan we dan benaderen”.

Schrijven voor krantjes deed Klaas al langer.

“Ik heb lang geleden voor De Lawine (Krities onafhandelijk stadskrant verscheen tussen 1982 en 1987) geschreven, dat was destijds een reactie op het nieuwsmonopolie van de enige regionale krant in Groningen. In die tijd schreef je alles eerst nog met de hand helemaal uit. Later heb ik korte tijd zelf een krant uitgegeven, dat was een jongensdroom van me. Hartstikke leuk, maar financieel niet haalbaar”. Op de vraag of hij eigenlijk geen journalist had willen worden lacht hij  “ja, dat ben ik nu ook!” (Klaas werkt vier dagen bij het bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente Groningen)

Wat moet er in een wijkkrant staan?

“Een wijkkrant moet leuk te lezen zijn” zegt Klaas. Hij wijst er op dat de gemeente het belangrijk vindt dat de wijk weet wat de gemeente doet of van plan is te doen in of met de wijk. De wijkkrant als spreekbuis van de gemeente dus en op pagina drie staat altijd wat er in het buurtoverleg besproken is. Klaas:“Er zijn vaste rubrieken; iets met dieren en ‘Koek op de Hoek’ waarbij we bij iemand die in een hoekhuis woont langs gaan en een praatje maken. We schrijven over nieuwe winkels, over mensen die iets bijzonders doen. Wat er zoal gaande is in een wijk. We hebben overigens ook een enorm goed cryptogram.” Klaas schrijft altijd het redactioneel.

De serieuze onderwerpen.

“We schrijven ook over serieuze onderwerpen. Zo is voor de Oosterpoort de aanleg van de zuidelijke ringweg al een paar jaar heel bepalend. Drie van onze beste redacteuren hebben zich er een keer een mand in verdiept en hebben daar een stevig stuk over geschreven. Bij het schrijven van zo’n stuk moet je bovendien als redactie richting actie groepen een beetje stevig in de schoenen staan”. Hij heeft het dan over actiegroep ‘Groningen verdient beter’ die erg uitgesproken kan zijn over de zuidelijke ringweg .”

Wat zijn de toekomst plannen?

“Wij willen gewoon de beste wijkkrant van Groningen worden, het kan altijd beter en beter. Dat motiveert de redactie ook en dat is belangrijk als je met vrijwilligers werkt. Die mensen zitten echt met hart en ziel in de redactie.”  Het is dan ook een prachtige krant.

Tekst en foto: Jeanet Verveer