Spaarkringbegeleider in Vinkhuizen

“In het Midden-Oosten en Afrika hebben ze een eigen manier van sparen. Je spaart dan bijvoorbeeld met een groepje van tien mensen gedurende tien maanden elk 100 euro per maand. En elke maand krijgt één persoon 1000 euro. Iedereen moet wel 10 maanden blijven komen natuurlijk!  Hier in Nederland doen we dat in onze spaarkring anders.” Aan het woord is Hanadi, een jonge vrouw uit Vinkhuizen die voor de derde keer een spaarkring begeleidt. Hanadi is gecertificeerd spaarkringbegeleider. Spaarkringen, een concept ontwikkeld door Cash2Grow, zijn vooral bedoeld  voor een groep mensen die op zoek zijn naar financiële rust en een sociaal netwerk.

De Blikopener

Het werkt heel simpel. Hanadi laat me het blik zien waar leden van de spaarkring gedurende zes maanden elke twee weken een bedrag in stoppen. “We spreken van te voren met elkaar af wat het maximum en wat het minimum bedrag is dat we sparen. Als iemand een week wat minder of wat meer kan sparen dan is dat ook goed.  Na zes maanden maken we het blik open.” Ze lacht en zegt:  “ja, met een blikopener” en vervolgt “dat is een leuk moment want iedereen heeft dan een grote glimlach op het gezicht”.  De leden sparen voor diverse dingen, dat kan kleding voor de kinderen zijn, een goed doel, een televisie of een vakantie. “Ik spaar zelf  voor de kosten van mijn nationalisatie” vertelt Hanadi. En daarmee komt meteen iets aan de orde waar de leden met elkaar over praten: is je doel wel realistisch? “Nationalisatie kost 1300 euro en dat kan ik niet binnen de periode van zes maanden sparen, dus ik moest dat doel bijstellen” vertelt Hanadi.

Het is geen taalles

De vrouwen in haar kring komen uit Palestina, Syrië, Eritrea en Somalië. “We spreken  Nederlands en veel Arabisch want er zijn twee vrouwen die nog niet zo goed Nederlands spreken. Het is immers geen taalles.” Hanadi laat me een boek zien waar ze uit kunnen werken. “Soms gaan we hierin lezen en soms vertel ik wat hierin staat en vertaal ik naar het Arabisch.” Hanadi kent veel van de vrouwen via de school van haar kinderen. Mannen zijn natuurlijk ook welkom in de spaarkringen. Overigens kiest Cash2Grow voor een heel brede doelgroep. Er is altijd iets dat een groep bindt, maar op andere gebieden als gender, leeftijd, culturele achtergrond of opleidingsniveau en inkomstenbron zijn de spaarkringen heel divers.

17 thema’s

Het effect van de spaarkring gaat verder dan alleen het doelgericht sparen. Het is ook een gezellige samenkomst waarbij allerlei vaardigheden aan de orde komen. Zo krijgen de leden allemaal een functie in de spaarkring. Er is een voorzitter, een boekhouder, kashouder en een geldteller. Daarmee zijn ze samen verantwoordelijk voor de spaarkring. Nadat er gespaard is begint het gesprek. Leden kunnen zelf onderwerpen aandragen of ze kiezen thema’s die vanuit Cash2Grow worden aangedragen. Hanadi leest ze alle 17 aan me voor.  De thema’s geven de leden niet alleen inzicht in inkomsten en uitgaven. Met thema’s als ‘Aan de slag met je Droom’, ‘Slim vergaderen’  ‘Stoppen met Shoppen’ en ‘belasting en verzekeren’ gaat het ook over gewoontes, kennis en vaardigheden.

Zelfstandig in geldzaken

De dames wisselen onderling tips en trucs uit, luisteren naar elkaar en leren van elkaar. Het zelfvertrouwen van de vrouwen groeit door deze tweewekelijkse bijeenkomsten. “Het gaat erom” benadrukt Hanadi “dat de leden na afloop zelfstandig hun geldzaken kunnen regelen”. Aan alles merk je dat Hanedi van de spaarkring geniet. En hoewel ze een druk leven heeft als alleenstaande moeder van vier kinderen en coördinator van de spelotheek ‘de Smartiez’ , heeft ze ook nog de droom om een eigen bedrijf te beginnen. “Maar het duurt nog even voor ik daar aan toe ben” zegt ze glimlachend.

tekst: Jeanet Verveer
beeld: Hanadi