Spannende werk bij Spinlink

Studio Spinlink is de vormgever van de magazines die link050 uitgeeft en dat doet ze prima. De magazines zien er prachtig uit. Behalve grafische vormgeving doet Spinlink nog meer. Vrijwilligers, stagiaires en mensen met een participatiebaan en hun begeleiders fotograferen en filmen ook. Foto’s en video’s maken ze bijvoorbeeld voor bedrijven die promotiemateriaal nodig hebben. Don is een van de filmers en hij vertelt graag over zijn vak.

Relaxed en prettig

Hij begint met te vertellen dat de sfeer bij Spinlink goed is, “heel relaxed” zegt hij. “Iedereen is sociaal en prettig. Vergeleken met mijn vorige werk bij een ICT bedrijf is het hier een verademing.” Dat hij ICT gedaan heeft is makkelijk, daardoor kan hij soms helpen als er ICT-problemen bij Spinlink zijn.  Don is bij Spinlink gekomen via de gemeente. In het begin is hij begeleid maar nu hoeft het niet meer. Hij legt uit dat bij Spinlink mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken.

Filmdagen

“Het leukste zijn de filmdagen, dan ben je echt iets aan het doen en zie je het resultaat van al je voorbereidingen. We zijn dan met een team van vier, vijf mensen op stap en iedereen heeft daar z’n eigen rol. Er gaan ook mensen mee met heel weinig ervaring maar die zetten we ook aan het werk”  Een goede voorbereiding is belangrijk. Voor een film moeten er ideeën bedacht worden, een script geschreven, concepten uitgewerkt. Ook over de logistiek moet nagedacht worden. “Niet dat je alles van te voren kan ondervangen. Vorige week wilden we buiten filmen maar dat ging niet door omdat het regende. Heel veel dingen moet je ter plekke organiseren, maar dat maakt het juist afwisselend. Ik heb hier veel geleerd en kennis opgedaan over praktische dingen. Maar ik ben niet overal in gespecialiseerd.”

Muziek

Wat hij wel eens lastig vindt is de keuze van de muziek. “We moeten daar met een paar mensen over beslissen en zoveel mensen zoveel smaken, dus dat is niet altijd makkelijk.” Spinlink heeft een muziekafdeling, “Dat noemen we de audioboys. We vragen ze wel eens iets voor ons te maken.”  (Blijkbaar bezit Spinlink een Keyboard).

Op z’n plek

Don zegt dat hij zich hier erg op zijn plek voelt. Inmiddels is hij behalve vrijwilliger ook een beetje een ZZP-er. Soms doet hij namelijk betaalde opdrachten voor Spinlink. Via de gemeente zit hij in een soort part-time ZZP traject vertelt hij.

Spinlink biedt werkplekken aan mensen met een hulpvraag. Op een laagdrempelige manier kunnen ze hun creatieve talenten ontwikkelen. Bij Spinlink is niet alleen ruimte voor videomakers, maar ook voor Animator Motion Graphics Designers , Grafisch Vormgevers , Webdesigners, en voor een medewerker Multimedia Studio.

Voor de Riepe, die door Spinlink gemaakt wordt, worden een tekstschrijver/redactielid en administratief medewerker gevraagd.

Tekst en beeld: Jeanet Verveer