Speelambassadeurs in dienst van kinderen.

Zijn naam is Vincent Huiting (30) en in de speelruimte van Buurt- en Speeltuinvereniging (BSV) Selwerd spreken we over het sport- en spelproject voor kinderen. Dit project vindt in de zomervakantie plaats en Vincent is de coördinator. Voor zijn vier teams zoekt hij nog ca. 10 sportieve vrijwilligers. Je kunt Vincent gerust een gepassioneerde sporter noemen. Hij deed 16 jaar aan wielrennen en heeft ervaren dat sporten en spelen het goede in je naar boven haalt.

De kunst van het spelen

Vincent werkt voor de Speeltuincentrale. Hoewel hij zelf niet meer koerst, blijft hij zich als vrijwilliger inzetten voor wielrenvereniging De Kannibaal in Peize. Speelervaring deed Vincent op door met de Spelcontainer de wijken in te trekken. Gecombineerd met opleidingen voor spel, sport en pedagogische begeleiding is Vincent de ideale man om deze zomer dit spelproject te trekken. Vincent glimlacht: “Niet ik, maar de kinderen staan centraal bij deze activiteiten. Mijn taak is om voor de kinderen een veilige structuur met speelambassadeurs neer te zetten om te spelen. De tuinen van de BSV’s zijn zo’n veilige plek. Wij staan in dienst van de kinderen.  Als ik zie dat een kind met veel plezier speelt en het zelfvertrouwen toeneemt krijg ik kippenvel. Niet de prestatie, maar het speelplezier staat voorop. ”

Speelambassadeurs

Het speelproject is bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De activiteiten worden begeleid door jongeren/studenten van 15-25 jaar. Er zijn vier teams en elk team bestaat uit zes vrijwilligers Vincent: ”We noemen de vrijwilligers Speelambassadeurs, omdat zij het plezier in spelen en sporten bij kinderen aanwakkeren. Er zijn kinderen die een spel niet goed genoeg aangeleerd hebben of zelfs helemaal niet gewend zijn om te spelen. Onze teams helpen dan. Daarom is er geen sprake van competitie. Zelf of met elkaar spelen is leidend bij de begeleiding”. De speelambassadeurs leren in de voorbereiding hoe je de speelmotivatie bij kinderen hoog houdt. Als je van spelen en sporten houdt leert Vincent je de rest. Wil je liever op de achtergrond meewerken, als EHBO’er, als hulp bij probleemgedrag of voor de catering of logistiek, neem dan ook contact op.

Vanuit basiskamp de wijk in.

De speelmogelijkheden kunnen variëren van diabolo, knutselen,  fietsen op één wiel tot een stormbaan, sportclinics en zandkastelen bouwen. Groningen is één van de vier grote steden waar dit spel- en sportproject als pilot gestalte krijgt. Voor Groningen is het kenmerkend dat de activiteiten op de speelterreinen van vier BSV’s plaatsvinden en dat alle speelambassadeurs elke dag terugkomen op het basiskamp bij BSV Vinkhuizen. Naast eten en slapen worden hier ideeën en  ervaringen uitgewisseld en is er gezelligheid. ‘s Ochtends gaat elk team fris terug naar de eigen wijk.

Zin om mee te doen?

De spel- en sportactiviteiten vallen binnen de eerste vier weken van de zomervakantie en vinden plaats bij de BSV’s van De Hoogte, Vinkhuizen, Selwerd en de Oosterparkwijk.

Foto en tekst: Gerard van Duinen