Speelotheek zoekt een medewerker

De speelotheek aan de Akeleiweg is inmiddels de enige speelotheek in de hele provincie die ook speelgoed heeft voor kinderen tot negen jaar met een beperking. In Haren is ook een speelotheek, maar die heeft geen speciaal speelgoed. In de speelotheek kan je speelgoed lenen, precies zoals je boeken leent van een bibliotheek

Lekker rondneuzen

Marion en Josien van het bestuur zitten achter spatschermen aan de ‘uitleenbalie’. De ruimte ziet er overzichtelijk en vrolijk uit met al het kleurige speelgoed en nieuwsgierig makende dozen. Er is nog een ruimte voor het buitenspeelgoed, zo te zien een glijbaan, fietsje en meer. Echt een plek om eens rond te neuzen, maakt niet uit hoe oud je bent. Overigens kan je op de website ook zien wat er allemaal te leen is. Leden kunnen er voor een klein bedrag per jaar speelgoed lenen. “In het begin -30 jaar geleden- waren we vooral gericht op kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Maar hun broertjes en zusjes kwamen natuurlijk ook mee en ook zij wilden wel wat uitzoeken”, vertelt Josien.
Ze zijn gesloten op het moment dat we er zijn en ze missen het. Niet alleen het contact met de kinderen en de ouders maar ook het contact met de andere vrijwilligers en de gewoonte om naar de speelotheek toe te gaan.
Beiden doen ook nog ander vrijwilligerswerk, dus bezigheden genoeg.

Geschikt speelgoed

Josien:“Ik kwam in aanraking met de speelotheek omdat ik een gehandicapt kind kreeg en daardoor op zoek ging naar geschikt speelgoed”. Ze legt uit dat sommige kinderen met een handicap heel zacht speelgoed nodig hebben en anderen juist extra stevig speelgoed omdat ze zoveel kracht hebben. De speelotheek heeft het allemaal. Marion die in Ten Boer woont en vandaag op de fiets is gekomen doet dit werk omdat het zinvol is en leuk. “Het contact dat je met elkaar hebt is ook belangrijk.”

Speelgoed brengen

“We verzorgen alles met tien vrijwilligers in totaal en er is altijd meer te doen dan je denkt. De spullen moeten niet alleen uitgeleend worden, ze worden ook gecontroleerd en schoongemaakt als ze terugkomen. Soms moet iets gerepareerd worden en daar hebben we een technische vrijwilliger voor. Iemand moet de administratie doen en de website onderhouden. We zoeken op dit moment onder andere een vrijwilliger die met speelgoed naar dagcentra voor gehandicapte kinderen wil rijden in Haren en Appingedam of hier in de stad naar de Kleine Beer (medisch kinderdagverblijf). De instelling reserveert het speelgoed dat ze willen lenen, en dat nemen we dan mee.

Betaalbare plek

Marion en Josien vertellen hoe lastig het was om een nieuwe en betaalbare plek te vinden voor de speelotheek nadat ze weg moesten uit hun vorige behuizing. Ze hebben al het speelgoed lange tijd in dozen moeten bewaren tot ze deze plek in Ulgersmaborg aan de Akeleiweg vonden. “Het zou echt zonde zijn als dit moest verdwijnen omdat we geen betaalbare plek kunnen vinden”. Inderdaad.

De speelotheek zoekt iemand voor de medewerker Speelotheek en onderhoud speelgoed.