Stichting Nieuw Nabuurschap

Stichting Nieuw Nabuurschap is als enig project uit Noord-Nederland genomineerd als een van de 40 meest betekenisvolle sociale projecten van Nederland. De stichting maakt kans op een Appeltje van Oranje 2021 wanneer ze voldoende stemmen krijgt. Je kan hier stemmen! 

Het thema van dit jaar is mentale kracht  en dat is precies waar het bij  de stichting om gaat. Nieuw Nabuurschap is ontstaan vanuit een ouderinitiatief. De stichting wil de maatschappelijke participatie bevorderen van veelal hoogopgeleide mensen met langdurige psychiatrische problematiek. Dit wordt gedaan door een aanbod van arbeidsmatige dagbesteding in een professioneel administratiekantoor. De administratieve diensten van de stichting liggen op het gebied van belastingzaken, bedrijfsadministraties en inkomensbeheer.

De diensten worden verricht ‘dóór, maar ook vóór, mensen met een langdurige psychische problematiek. De aangeboden diensten zijn laagdrempelig voor mensen die ook in zorg zijn bij een GGZ-instelling. De werkomgeving en de werkstructurering in de kantooromgeving worden aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Mensen worden dus ingezet naar vermogen. Niet alleen de mensen in de dagbesteding maar ook de lotgenoten worden daarmee meer in hun kracht gezet. De Stichting levert zo tevens een bijdrage aan armoede bestrijding en preventie. Door het ontzorgen van lotgenoten ontstaat er bij hen vaak meer ruimte om aandacht te hebben voor andere levensgebieden. Deze formule is uniek in Nederland! in het verleden heeft link050 een artikel geschreven over een van de vrijwilligers die bij de Belastingtoko van Nieuw Nabuurschap werkt.

“Mensen die psychosegevoelig zijn, zijn niet minder intelligent en willen met hun kwaliteiten graag iets betekenen en bijdragen in deze maatschappij.”

De projecten Belastingtoko, Paperassentoko, Verhuistoko, Bewindvoering, en het Klusburo zijn initiatieven van de Stichting Nieuw Nabuurschap. Zie hiervoor ook: www.belastingtoko.nl. Vele honderden mensen hebben inmiddels de weg naar de stichting gevonden voor ondersteuning en advies.

De prijzen worden uitgereikt door Koningin Máxima. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Koningin Maxima gaat een werkbezoek brengen aan de winnende organisaties.