Theehuis Selwerderhof valt stil in coronatijd

De voormalige kleine aula, sinds een twintigtal jaren beter bekend als het Theehuis op het Selwerderhof, is een rustpunt voor bezoekers van deze begraafplaats. Maar niet minder is het een geliefde werkplek van tientallen Stadjers, die hier met hart en ziel vrijwilligerswerk doen.
In dit Theehuis op verhaal komen zit er even niet in sinds het, voorlopig althans, is gesloten.
Wat betekent deze verplichte sluiting voor bezoekers en vrijwilligers en hoe wordt het contact onderhouden? Ik bespreek het virtueel met vrijwilligerscoördinator Ingrid Spithost.

Lommerrijke omgeving

Het Theehuis ligt in een lommerrijke omgeving en wordt  bezocht door mensen die overleden dierbaren komen bezoeken. Maar ook wandelaars die bewust de stilte in dit gebied opzoeken, vogelaars en natuurfotografen komen langs voor een versnapering of voor aanspraak. En er komen lezers die voor de knusheid van bos en theehuis komen. Al deze mensen worden in het Theehuis  met een open hart en een luisterend oor door vrijwilligers verwelkomd.

Tijdelijke sluiting

Vanwege de besmettingsrisico’s van de coronavirus besloot de regering half maart o.a. tot sluiting van horecagelegenheden. Ook het niet-commerciële Theehuis is tot tenminste 28 april op slot. Dat is sneu voor de bezoekers, maar ook voor de vrijwilligers.

Sfeer en aandacht

De hoofdtaak van de vrijwilligers is het creëren van sfeer en het geven van aandacht aan de gasten. Het Theehuis is normaal gesproken zeven dagen in de week geopend en de vrijwilligers zijn paarsgewijs ingeroosterd. Dan is men een dagdeel of meer in touw. Naast de omgang met bezoekers en bereiding van consumpties is er door de vrijwilligers genoeg te doen, zoals kleine klusjes, het terras op orde houden, schoonmaak en administratie.  Samen vormen zij een gemêleerd team. Maar wat doen zij, nu het Theehuis dicht is?

Contact onderhouden

Als ik Ingrid er naar vraag is haar eerste reactie: “Onze 45 vrijwilligers zijn voor het grootste gedeelte senioren en die zijn nu thuis. We zien ze niet en hoe zij hun dagen vullen, kan ik niet zeggen”. Dat het coördinatieteam niet stil zit, blijkt uit wat volgt:  “Wij  onderhouden het contact met onze vrijwilligers door middel van een nieuwsbrief. Ook hebben we telefonisch contact om te horen hoe het met hen gaat. Als hart onder de riem versturen wij digitale kaarten”.

Uitweg

Maar ontmoetingen zijn er nu even niet in het Theehuis. Ingrid betreurt het, maar is ook optimistisch als ze zegt: “Met een klap zijn we allemaal tot stilstand gekomen, dat was behoorlijk wennen. Maar ook dit gaat weer voorbij. Ieder zoekt een uitweg en zodra dat kan gaat het Theehuis weer open. Al weten we nu nog niet precies wanneer.”

Hier staat de vacature voor gastvrouw / -heer.  Geïnteresseerd? Reageer via de site of neem contact op met het Theehuis.

Tekst: Gerard van Duinen
Foto: Cor van der Veen, website: theehuisselwerderhof.nl