Tot bloei komen in het Floreshuis

Het is gezellig in het Floreshuis in de Korrewegwijk. Een huis in de buurt waar buurtbewoners terecht kunnen voor leuke activiteiten, als ze vragen hebben over bijvoorbeeld financiën, of gewoon voor een heerlijke kop koffie

Een zinvolle wandeling

Laurens is assistent-beheerder bij het Floreshuis. In 2020 studeerde hij af van de opleiding Social Work. Maar toen begon de corona crisis, solliciteren werd lastiger en alles begon een beetje stil te liggen. Na een tijdje thuis te hebben gezeten stuitte hij op de vacature voor assistent-beheerder in het Floreshuis. “Ik dacht dat dit een uitgelezen kans zou zijn om weer in een normaal ritme te komen. M’n huis uit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Ik besloot bij het Floreshuis binnen te wandelen en had meteen een leuke kennismaking. Het klikte gelijk en zo ben ik hier binnen gekomen.”

Contact met buurtgenoten

Laurens werkt er nu een jaar en een maand. In deze functie doet hij van alles. Koffie zetten en de lunch voorbereiden, zalen klaarmaken voor bijeenkomsten. Vier tot vijf dagen per week. Maar het allerleukst vindt hij contact maken met de buurtgenoten. Over koetjes en kalfjes praten, maar ook de diepte ingaan met mensen en ze beter leren kennen. Hij krijgt vaak te horen dat hij met iedereen goed overweg kan. Iedereen is voor hem even interessant, ongeacht achtergrond of sociale status.

Op de voorgrond

Maar ondanks het kletsen met iedereen is hij, of misschien wás hij, niet iemand die zichzelf graag op de voorgrond stelt. Liever observeert hij de boel. Maar bij het Floreshuis ontdekte hij dat hij ook op de voorgrond mag staan en mee mag doen.  Collega Ronald wist dat hij thuis op de elektrische piano speelde en zag wel wat in hem. Dus voor hij het wist stond hij voor het eerst van z’n leven op een podium, tijdens een jamsessie die het Floreshuis organiseerde. De eerste vijf minuten stond hij daar te bibberen maar daarna ging hij helemaal los net als de dansende menigte voor hem. “In het Floreshuis krijgt je de  ruimte om jezelf te laten zien en mee te doen. Dat gun ik iedereen,” zegt Laurens. De sfeer is prima en je bent er zeker welkom als je je handen uit de mouwen wilt steken.

Ze zijn op zoek naar een aantal vrijwilligers voor verschillende functies. Het gaat om: assistent-beheerder, gastvrouw/heer en een medewerker in de keuken.

tekst en beeld: Julia Castro