Tussen de mensen bij Stee in Stad

Zoek je op een van de bekende boekingssites een overnachting in Groningen, dan kan het zomaar zijn dat je terecht komt bij Stee in Stad. En dat je ontvangen en geholpen wordt door één van de vrijwilligers die hier werkervaring opdoen. Zij begeleiden je dan naar een van de drie huizen in de buurt die ingericht zijn als hotel.

In de roos

Op de hoek van de Floresstaat en de Bedumerweg in Groningen spreek ik in de receptie van het hotel met Anita Elderman. Sinds december 2019 werkt zij hier zo’n drie dagen per week. Daarvoor was ze 25 jaar uit het arbeidsproces geweest. Dat en haar leeftijd zorgde ervoor dat ze vermoedde dat het moeilijk zou zijn om weer in het reguliere werk te stappen. Ze had als eens bij de gemeente geïnformeerd naar een opleiding voor receptioniste, maar dat werd haar sterk ontmoedigd. Daar zou ze toch geen werk in vinden. Toen ze dit vrijwilligerswerk vond, wist ze dat het goed zat. En het klopt. “Het is een schot in de roos.”

Duitse les

Anita moest veel leren. Ze hoopt binnenkort haar getuigschrift voor computervaardigheden te halen. De speciale reserveringssites leerde ze kennen door mee te kijken met een collega. Zeker in het begin zat ze er nooit alleen voor. Ook de sleutelcheck doet ze, dan controleert ze welke sleutels bij Simplon, het jeugdhotel aan het Boterdiep, liggen.

Voor de mails bestaan veel standaardmails, maar soms moet ze zelf berichten formuleren, en soms is dat in het Engels of het Duits. Er komen behoorlijk wat Engelstalige en Duitse gasten en ook die staat ze te woord. Het Engels lukte direct wel maar het Duits is ze nu aan het bijspijkeren. “Heel handig, ook voor op vakantie.”

Allround

In een zijruimte klinkt het geluid van wasmachines, de lakens en handdoeken moeten weer fris en schoon naar de kamers. Maar de machines draaien ook voor ouderen uit de buurt. Op dinsdag en vrijdag rijdt een vrijwilliger rond om de was op te halen en weer te bezorgen. De was draaien hoort soms bij het werk van Anita.

En ze ontvangt mensen die pakjes komen brengen of ophalen. De receptie verzorgt ook de pakketservice van GLS. “We bieden hier een allround-pakket,” grapt Anita, ze vindt het leuk.

Agenda

Op zaterdagen kan het behoorlijk druk zijn, dan maakt ze soms dagen van ruim acht uur. Maar het geeft voldoening, de collega’s, het contact met de gasten, de gesprekjes als je de gasten naar de kamers brengt. “Mijn man merkt het ook,” zegt Anita, “ik kom weer opgewekt thuis.” En ze moet gaan plannen, haar dagen stromen makkelijk vol. Ze heeft voor het eerst sinds lang weer een agenda.

Anita heeft er alle vertrouwen in dat ze straks weer regulier werk vindt, ergens achter een balie, als gastvrouw, het hoeft niet per se in een hotel te zijn. Ze leert genoeg bij Stee in Stad om het straks aan te durven.

Meer weten over stee in stad? Kijk dan hier

Tekst en fotografie: Leonie Barnier