Vakantievreugde dankzij vrijwilligers

Geke is al 11 jaar coördinator vrijwilligers van Vakantievreugd. ‘Reizen met een plus’ zoals op de brochure staat. De plus staat voor de extra zorg/begeleiding die tijdens de vakantie wordt geboden. Vakantievreugd organiseert al meer dan 50 jaren vakantiereizen voor mensen met een verstandelijke beperking.

160 Vrijwilligers

“We organiseren elk jaar van mei tot oktober ruim 50 vakantieweken voor mensen met een verstandelijke beperking. We hebben ongeveer 160 vrijwilligers, er is een vaste groep mensen die elk jaar mee gaat, en daarnaast zijn er enkelen die eenmalig mee gaan; we kunnen altijd mensen gebruiken! Het is best een gepuzzel om elke reis van voldoende vrijwilligers te voorzien want er is altijd ergens in het jaar een periode dat er maar weinig vrijwilligers beschikbaar zijn.”

Een grote familie

Geke gaat soms zelf ook mee op reis. Ze beschrijft de organisatie als een grote familie. “Mensen met een verstandelijke beperking zijn heel puur en ze kunnen heel direct en spontaan reageren. Het enthousiasme van de vakantiegangers maakt dat de vrijwilligers veel voldoening ervaren in en door hun werk. Je moet bedenken dat mensen vaak in een woonvorm wonen en daar is niet altijd tijd om ze veel aandacht te geven. Tijdens de vakantie krijgen ze veel aandacht en dat maakt ze blij en daarom is het erg dankbaar werk.” Wanneer vrijwilligers zich aanmelden volgt een uitgebreid intake gesprek en voor ze mee gaan op vakantie volgen ze een trainingsdag zodat ze een beetje weten hoe het gaat. “We hebben vrijwilligers uit allerlei beroepsgroepen, van politieagenten tot mensen uit de hulpverlening. Iedereen kan dit doen, je moet natuurlijk wel een beetje affiniteit hebben met mensen met een beperking.”

Een intensieve week

Vakantievreugd heeft drie mensen parttime in dienst verder zijn het allemaal vrijwilligers. De organisatie zorgt voor de boekingen met bestemmingen vooral in Nederland maar ook een paar in het buitenland. De vrijwilligers die meegaan -meestal 1 vrijwilliger op 3 vakantiegangers- regelen verder het dagprogramma. Ze doen dat in overleg met de deelnemers. Er worden ook altijd een paar reizen georganiseerd waar voor elke vakantieganger één begeleider is. “Elke vakantieweek is een intensieve week”, vertelt Geke “ik raad de vrijwilligers dan ook altijd aan het weekend erna niets te plannen”.

Trouw

Dat Vakantievreugd belangrijk is voor de vakantieganger blijkt uit het feit dat velen elk jaar weer mee gaan. Het zijn overigens niet alleen de vakantiegangers die trouw terug komen, ook veel begeleiders blijven jaar in jaar uit mee gaan met de diverse reizen. Dankzij de inzet van deze vrijwilligers die dit werk mogelijk maken kan Vakantievreugd haar vakantiegangers steeds weer een fijne vakantie bieden!

Meer weten kijk dan hier.

tekst: Jeanet Verveer

foto : Vakantievreugd