Veel te doen bij De Wiershoeck

“Dat je gezien wordt, dat je meedoet, dat je een bijdrage levert is essentieel. Je ziet mensen soms heel snel opleven daardoor. Als het koffietijd is kom je erbij zitten en dat is eigenlijk al voldoende om je meer mens te voelen.”

Een begrip in Beijum

Aan het woord is Marjan de Boer van Stichting Stadsboerderij De Wiershoeck in Beijum. De Wiershoeck is een begrip in Beijum, iedereen kent de grote prachtige tuin. In de oude (verbouwde) boerderijschuur is een natuurvoedingswinkel, een keramiekatelier, een kruidenwinkeltje en een accupunctuurpraktijk. Boven zijn appartementen. We praten met Marjan van de tuin en Fabiola Franzky van de natuurvoedingswinkel.

Veel verhalen

Marjan is al vele jaren coõrdinator van de stadsboerderij en daar kan ze enthousiast over praten. “In totaal werken hier zo’n 40 vrijwilligers, vanwege de lockdown zijn hier op het ogenblik nooit meer dan 10-12 mensen tegelijk. Het zijn allerlei verschillende mensen; van een stagiair van 15 jaar tot twee dames van in de tachtig, er is zelfs iemand met alzheimer. Er is bijvoorbeeld ook iemand die een dag minder is gaan werken en hier puur komt voor zijn plezier. Verder komen hier mensen die een vorm van autisme hebben. Zo was er een meisje dat het echt zwaar had en de eerste de beste ochtend zegt ze ‘ik heb helemaal geen hoofpijn meer!’ De volgende dag kwam haar oom en vroeg of hij ook mocht komen werken. Ontzettend leuk!” Als je naar haar verhalen luistert hoor je hoe gehecht de vrijwilligers zijn aan het werk, de plek en de mensen. ”Ik belde laatst de mevrouw met Alzheimer op, en ze vergeet altijd alles maar ze was ons niet vergeten ook al was ze vanwege corona maanden niet geweest; ‘hoe is het op de boerderij?’ vroeg ze”.

Jams en siroop

Er is een grote gezellige koffieruimte waar ook een flink keukenblok te vinden is. Marjan: “Twee keer in de week wordt er soep gemaakt en soms wordt er gebakken. In de zomer maken we hier boeketten, jams en vlierbessensiroop en in de herfst en winter worden er herfst- en kerstkransen gemaakt.” Daarnaast worden er cursussen gegeven, soms door vrijwilligers maar ook door Ontwikkellink van link050 dat gratis cursussen aanbiedt voor vrijwilligers. ”Ik maak gebruik van de kwaliteiten die de mensen meenemen”.

Een terras

Terwijl Marjan dit allemaal enthousiast aan het vertellen is luistert Fabiola mee. Zij heeft de natuurvoedingswinkel nog maar een paar maanden geleden overgenomen en is ook geïnteresseerd in wat er allemaal gaande is op de boerderij.
Marjan is op zoek naar vrijwilligers en dat geldt ook voor Fabiola. Samen hebben ze ook plannen want ze willen heel graag een theeschenkerij met een terras realiseren. Het is natuurlijk de perfecte plek ervoor. Fabiola wil de boerderij ook graag wat zichtbaarder maken. Nog tijdens het interview worden de dingen besproken en afspraken gemaakt.

De winkel

Fabiola heeft na de overname de winkel vernieuwd en er zijn verbouwingsplannen. Ze zoekt een vrijwilliger, “want” zegt ze “ik vind het fijn om een beetje rust te hebben en met iemand erbij komt er wat meer ontspanning, Ze legt uit dat ze een vrijwilliger ook graag de mogelijkheid wil geven om door te groeien naar een betaalde baan. Het mag een scholier zijn, maar in ieder geval iemand die dingen wil leren en interesse heeft.

De Wiershoeck zoekt nog medewerkers kijk hier voor openstaande vacatures.

tekst : Jeanet Verveer
foto boven : Marjan de Boer
foto onder: Jeanet Verveer