Vluchtelingenmaatje

Wanneer vluchtelingen uit het AZC komen en een eigen huis toegewezen krijgen zijn er heel veel dingen die geregeld moeten worden: Toeslagen, scholen voor de kinderen, een zorgverzekering en nog vele andere praktische zaken. Vrijwilligers van Humanitas begeleiden gezinnen een jaar of langer als dat nodig is. Lotte doet dit werk sinds mei vorig jaar. Zij begon dus ongeveer tegelijk met de eerste lockdown. “Dit betekende dat het gezin dat ik begeleidde alleen online Nederlands les kon krijgen. Voor de een werkte dit wel en voor de ander dus helemaal niet” vertelt Lotte. De online lessen waren zelfs zo slecht bevallen dat de man van het stel helemaal geen zin meer had in Nederlandse les.

Veel appen

Wat motiveert haar om met vluchtelingen te werken? “Ik wilde met vluchtelingen werken omdat ik het vreselijk vond wat daar gebeurde. Als het had gekund was ik met een boot de Middellandse zee opgegaan om ze op te halen”. Ze vindt het geweldig om bij de mensen thuis te komen. ”Ze komen met lekkere hapjes aan en zo’n mooi klein kopje koffie”. Ze ging in het begin elke week op bezoek nu is dat een keer per maand. Er gaat altijd een tolk mee, want ze spraken in het begin natuurlijk nog geen woord Nederlands. Ze appt veel met de vrouw van het echtpaar, “Dat doen we via google translate en soms laten we het een paar keer heen en weer vertalen omdat je google translate niet altijd kan vertrouwen.” Ze houdt de donderdag vrij voor dit vrijwilligerswerk, dat is de dag dat ze allerlei dingen regelt. “Maar op andere dagen beantwoord ik ook appjes hoor.”

De bureaucratie

Wat doet ze allemaal voor ze? De vrouw van het echtpaar heeft vooral behoefte aan sociaal contact dus binnenkort gaat ze met haar naar Jasmijn. Voor de dochter van elf jaar heeft ze geregeld dat ze naar de sportschool kan want ze wil Zumba doen. Ook is ze met hun meegegaan naar Perry Sport omdat ze via Stichting Leergeld gymkleren en zwemkleren konden kopen voor de kinderen. “Er waren nogal wat papieren voor nodig en in zo’n winkel is het ook lastig als je de taal niet kent dus ging ik mee.” Verder is ze voor het gezin een tijdje in gevecht geweest met het Noordelijk Belastingkantoor. ”Voor dit werk moet je echt wel stevig in je schoenen staan en durven door te drukken bij instanties. Aan de andere kant is het ook niet goed dat je hun alles uit handen neemt. Het gaat erom dat ze na een tijdje zelfredzaam worden.”

Grenzen stellen

Lotte legt uit dat het belangrijk is je grenzen te kennen en ze geeft toe dat zij dat lastig vindt. Voorheen werkte ze in een espressobar waar ze hevige RSI kreeg omdat ze telkens dezelfde beweging maakte. Nu is ze voor 80 % afgekeurd, desondanks doet ze niet alleen vrijwilligerswerk bij Humanitas maar werkt ze ook bij GoeieBuurt waar ze contacten legt tussen hulpaanbieders en -vragers “Heel leuk om te doen”, zegt ze “maar ik kom er wel achter dat ik op moet letten dat ik niet teveel doe.”

Humanitas is op zoek naar vluchtelingenmaatjes, de vacature vind je hier.

tekst: Jeanet Verveer
foto : Lotte Bergman