Voedsel verbouwen voor de voedselbank en klussendienst voor minima

Het Starkenborg Paviljoen van de stichting ‘Werken met zorg’ biedt mensen een leuke en gezellige plek om zich overdag nuttig te maken. Er is grote behoefte aan meer vrijwilligers die mee willen helpen in de tuin of met andere klusjes. Ik spreek met Olger en Johan die hier allebei werken; Olger vanwege re-integratie en Johan om een zinvolle dagbesteding te hebben.

Werkfit worden

“Ik heb het hier erg naar mijn zin,” vertelt Olger. “Ik had een leuke baan maar toen ging het bedrijf failliet. Mijn tweede baan verging het net zo dus ik raakte behoorlijk in een dip. Om daaruit te komen raadde mijn coach mij aan om eens op de website Link050 te kijken. Daar vond ik dit vrijwilligerswerk. Ik werk hier nu bijna een half jaar maar ik zie het wel als een opstapje naar een betaalde baan.” Olger noemt het zelf ‘werkfit’ worden, een mooie uitdrukking.

Johan werkt hier al bijna tien jaar voornamelijk als klusser. “Ik deed ook wel klussen buiten de deur met de klusbus maar door een gebrek aan mensen lukt dat momenteel niet,” vertelt Johan. “Ik mag graag met hout bezig zijn of het gras maaien.” En inderdaad, het terrein is erg groot met veel gras en onkruid. “Dus ik heb genoeg te doen,” aldus Johan. Hij verwacht niet meer aan betaald werk te komen want hij kan moeilijk leren en heeft geen diploma’s.

Heel gezellig en sociaal

“Het fijne is,” vertelt Olger enthousiast, “dat de begeleiding heel goed is. Je mag fouten maken maar dat is helemaal niet erg. En het is hier erg gezellig en sociaal.” “Ja,” beaamt Johan, “we beginnen rond 8.30 uur ’s ochtends met samen koffie- en theedrinken en dan starten we om 9.00 uur. Dan hebben we om tien uur weer een gezamenlijke pauze. De lunch is van 12.30-13.00 uur, om 15.00 uur weer pauze en om 15.30 beginnen we met opruimen, de dag vliegt voorbij.”

Foutje bedankt

Over fouten maken gesproken weet Johan nog wel wat te vertellen. “We gingen een keer een huis opruimen en we moesten alles uit de gang in de container gooien, maar er stond ook een losse deur en die hebben we maar in elkaar getrapt anders paste hij niet in de container…helaas was dat nou net niet de bedoeling want het was een op maat gemaakte deur…” Maar iedereen kon er wel om lachen gelukkig.

Voor de voedselbank

“Je mag hier voor drie euro lunchen, ook warm en heel gevarieerd en gezond, hoewel we ook wel eens patat eten, hoor,” lacht Olger. En alles onbespoten uit eigen tuin! “Maar in principe verbouwen wij groenten voor de voedselbank, ik ben wel eens mee geweest om de producten weg te brengen en dat is echt een hele bijzondere ervaring, ook mogen wij zelf groente meenemen naar huis, als er veel aanbod is,” vertelt Olger.

Lijkt het je leuk hier vrijwilligerswerk te doen? Mail dan naar info@werkenmetzorg.com of bel 050 8222676. Je kunt ook gewoon langskomen van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 16.00 uur, Winsumerweg 1 aan de rand van Groningen. Werken met Zorg zoekt een medewerker voor de voedseltuin, iemand voor de bloemtuin, een handige klusser, een tuinvrouw/man en een horecamedewerker voor het Theehuis