Voedselbos Glimmen: een prachtig project niet ver van Stad

Op een plek aan de Drentsche Aa waar ruim honderd jaar geleden een boomkwekerij zat, verrijst nu het Kennis- en Inspiratiecentrum Voedselbossen Noord-Nederland. Tweelingzussen Madeleine en Marlies startten hier in 2018 met een klein groepje vrijwilligers, inmiddels uitgegroeid tot meer dan 50 mensen. Eén van hen is Bé Bulthuis, door wie we – helaas in de stromende regen – hartelijk worden ontvangen met een beker hete thee en zelfgemaakte crackers van boerenkool, lindeblad en eeuwig moes.

Wat is het Voedselbos?

Gezonde schone lucht, gezonde onbespoten voeding, gezonde beweging in een natuurlijke omgeving; dat zijn belangrijke kenmerken van het Voedselbos. In het zelfvoorzienende ecosysteem wordt een grote variatie aan natuurlijk voedsel geproduceerd. Het bos draagt bij aan de natuurontwikkeling en biodiversiteit en zal na 7 tot 10 jaar per hectare een gezin van 4 personen van voedsel kunnen voorzien.

Van assurantie naar ecologie

Bé is zijn hele leven al natuurliefhebber en voorstander van gezond leven. Toen een arts hem bijvoorbeeld vanwege zijn te hoge glucose medicatie wilde voorschrijven, dacht hij: ‘ Ik ga het eerst zelf proberen, gewoon door veel te wandelen en gezond te eten.’ En ja, het lukte! Zelf noemt hij het ‘puur toeval’ dat hij, na zijn pensionering als assurantieadviseur, in de plaatselijke krant de aankondiging van een Open Dag in het Voedselbos zag staan. Hij ging erheen, hij keek en luisterde, en het was direct duidelijk: dit werd zijn nieuwe werk. Zeker drie dagen in de week is hij hier te vinden. Want hier kan hij met zijn collega’s vanuit hun gedeelde idealen over een schonere en eerlijker wereld aan de slag.

Nieuwe collega’s gezocht!

Op z’n Gronings gezegd: ‘T’is een beste put waark!’ Met andere woorden: er moet nog heel wat gebeuren. Idealisten die niet bang zijn om de handen uit de mouwen te steken zijn dus van harte welkom! Maar er zijn niet alleen mensen nodig voor de aanleg van de tuinen en de bouw van het educatief centrum, dat volgens planning volgend jaar gerealiseerd zal worden. Ook vrijwilligers die in het groen willen werken zijn van harte welkom, of die heerlijke soep kunnen maken voor de lunches, of die vanaf eind maart 2023 rondwandelingen willen begeleiden… noem maar op!

Meer weten? Zie de vacature voor de contactgegevens!

Film: Bart Nieuwold
Tekst: Magda Bootsma