“Voel je welkom bij Pictura!”

Op een heerlijk zonnige middag praat ik in de lommerrijke tuin van tentoonstellingsruimte en podium Pictura, met zicht op een stukje Martinitoren, met vrijwilliger Marian Asselman. In september vorig jaar kwam ze hier via een vriendin voor het eerst en voelde zich “direct geraakt door het prachtige pand, de hartelijke ontvangst en de mooie kunst.” Nog geen jaar later is ze vliegende kiep en zit ze in het team dat de bezoekers ontvangt. Ook heeft ze zitting in de expositiecommissie. In deze commissie worden plannen en ideeën van kunstenaars besproken. Op de foto zie je Marian in de prachtige tuin van de galerie.

“Wat doe je zoal?”

Als gastvrouw zorgt ze er samen met haar collega’s voor dat de galerie er gezellig en verzorgd uitziet, doet ze lichte administratieve taken (bv. mail checken en beantwoorden) en is ze betrokken bij de inrichting van de exposities. In het post-corona-tijdperk wil Pictura weer koffie en thee gaan verzorgen voor de bezoekers. Het plan is dat er in de nabije toekomst meer muzikale activiteiten georganiseerd zullen worden, en dan uiteraard ook voor publiek. Zo kan er een mooie kruisbestuiving ontstaan tussen verschillende kunstvormen.

“We zoeken zes nieuwe vrijwilligers!”

Een uitbreiding van de activiteiten in de prachtige  tentoonstellingsruimte vraagt natuurlijk ook om enthousiaste mensen die bij willen dragen aan het succes en de gezelligheid van Pictura. Je hoeft geen kunsthistoricus te zijn om dat te kunnen doen; het spreekt vanzelf dat je natuurlijk wèl affiniteit hebt met één of meerdere kunstvormen. Het belangrijkste is uiteraard dat je gastvrij bent en de bezoekers hartelijk ontvangt. Je bent liefst twee middagen in de week beschikbaar en doet mee aan het maandelijkse vrijwilligers-overleg. “Iedereen denkt en doet mee”, zegt Marian, “we zijn echt een leuk team.”

“Ik kan niet stilzitten.”

Marian is een bezige bij. Naast haar werk als gastvrouw en lid van de expositiecommise bij Pictura, schildert ze zelf ook, is ze betrokken bij de Dutch Guitar Foundation, speelt ze zelf gitaar en blokfluit en heeft haar pianolessen weer opgepakt. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Het contact met de kunstenaars die bij Pictura exposeren vindt ze inspirerend, het publiek reageert heel positief, en, zo vertelt ze lachend: “Het is echt een kick om iets te verkopen!” Zo hebben ze onlangs een speciale actie gehad: ‘Corona en de verkoop.’ In vier weken tijd zijn er ongeveer 600 geïnteresseerden op bezoek geweest. Je kunt je wel voorstellen dat er dus versterking van het team nodig is!

Pictura zoekt nog een vrijwillige Beheerder.

Tekst en foto: Magda Bootsma