Voldaan moe bij MAAK-LabGro

Annemieke is handig met naald en draad, met stofjes en schaar. Haar collega’s bij MAAK-LabGro zijn weer handig met hout en staal, met hamer en boor. Ze helpen kinderen die ook creatief bezig willen zijn en graag iets willen maken. Bij Maak-LabGro kan dat. “Hier leren kinderen vaardigheden die ze op school vaak niet meer leren.”

Woestijnhuis

Op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag kunnen kinderen tussen de zes en twintig jaar aan de slag bij MAAK-LabGro. De grote ruimte in Vinkhuizen staat vol met werkbanken en kasten en bakken vol materialen en gereedschappen. Op vrijdagmiddag is het druk. Een jongetje maakt een huis compleet met trap en serre, een ander jongetje een bordspel. Een meisje maakt een zeskantige bak voor haar stiften en weer een ander een verrijdbare robot. De kleinsten zitten in een rustiger hoekje bij Annemieke en maken een knuffel, een jasje voor een knuffel en een woestijnhuis.

Veiligheidsbril

Al doende leren ze van alles: boren en zagen, naaien en breien, werkbankklemmen en boormachine gebruiken. “We laten ze eerst een tekening maken,” vertelt Annemieke. “Zo leren ze om een plannetje te maken en als ze er niet uitkomen zoeken we samen naar een oplossing.” Er gaat wel eens iets mis, dan belandt er een hamer of een heet lijmpistool op een vinger, maar ook daar leren de kinderen van. De bak met veiligheidsbrillen weten ze goed te vinden. En het is mooi om te zien hoe de kinderen elkaar helpen en hoe ze van elkaar leren.

Zwaard

“Hier mag alles. Hier mogen ze rommel maken. Maar ze moeten ook zelf opruimen aan het eind van de middag.” Eerder was Annemieke handvaardigheidsmoeder op een basisschool, daar mochten de kinderen ook figuurzagen en kleien, maar dan was het naar model, en dat moest dan zo precies mogelijk lijken. Ze vindt het heerlijk om kinderen te laten ontdekken dat ze veel kunnen. “Een jongetje dat er voor de eerste keer was, maakte een zwaard met een mooie punt en een prachtig handvat. Hij was zo trots dat hij dat kon.” En ja, zelf leert ze hier ook. Er was zelfs een jongetje dat haar voordeed hoe ze met de figuurzaagmachine moest werken. En haar collega’s die een handvaardigheidsopleiding volgden, leerden haar hoe ze met een groep begint en hoe ze dingen aan een groep uitlegt.

Voldaan

Het MAAK-LabGro kan zeker nog vrijwilligers gebruiken. Iemand die in elk geval een beetje handig is op één gebied en het leuk vindt om met kinderen te werken. Deze middag zijn de kinderen wat drukker dan normaal, constateren de drie aanwezige vrijwilligers, toch hoeven ze nauwelijks in te grijpen. “Als begeleider moet je wel tegen drukte kunnen. Er wordt echt aan alle kanten aan je getrokken.” Annemieke is aan het eind van de middag meestal behoorlijk moe. “Maar voldaan moe.”

Tekst: Leonie Barnier

Film: Bart Nieuwold