Vrijwilliger in een wijkcentrum

Bij Van Houten

Je zult er maar vrijwilliger zijn: een karakteristiek, onder architectuur gebouwd pand met een schitterend uitzicht. Ooit ontwierp gemeentearchitect Siebe Jan Bouma meerdere van dit type gebouwen en ze staan allemaal in de Oosterparkwijk. Jarenlang maakte een basisschool gebruik van het gebouw, maar nadat de school een nieuw onderkomen kreeg, werd het wijkcentrum erin gehuisvest. Het gebouw kreeg de naam terug die het vanaf 1948 ook had gedragen: Bij Van Houten, genoemd naar de in Groningen geboren  politicus Sam van Houten, bekend van het kinderwetje van Van Houten.

Mieke Ypma

Eén van de vrijwilligers in het wijkcentrum Bij Van Houten is Mieke Ypma. Jarenlang heeft Mieke in de Randstad gewerkt in de vastgoedsector. Een paar jaar geleden belandde ze in de ziektewet, maar toen ze voldoende hersteld was wilde ze graag weer aan de slag. Ze kon een dag in de week aan het werk als vrijwilliger in de bediening in stadsrestaurant “Het Oude Politiebureau”, eveneens gelegen in de Oosterparkwijk.

Administratie

Bij de opening van het nieuwe wijkcentrum werd er iemand gezocht die wat verstand had van zalenverhuur en Mieke werd er door een kennis op gewezen: “Dat is precies iets voor jou!”. Mieke maakte een afspraak en ze kon meteen aan de slag. Inmiddels werkt ze er drie dagen in de week. Naast de verhuur is Mieke, samen met een collega, verantwoordelijk voor de agenda. Alle afspraken die gemaakt worden met mensen die op één of andere manier gebruik willen maken van het wijkcentrum moeten nauwkeurig vastgelegd worden. “Dit werk bevalt me prima, ik geniet ervan als alles op rolletjes loopt.”

Levendigheid

De verhuur van de zalen loopt vaak via een arrangement. Dan wordt voor een dag(deel) een zaal gehuurd, soms met een lunch erbij en onbeperkt gebruik van koffie en thee. Al dat soort afspraken worden ook door Mieke en haar collega Janet genoteerd en zodoende weten de vrijwilligers in de keuken ook precies wat er van hen verwacht wordt. Er is dagelijks in het buurtcentrum veel bedrijvigheid. Naast de diverse vergaderingen zijn er allerlei hobbyactiviteiten: een handwerkgroep, yoga- en schildercursussen en spelletjesavonden. Verder is er een leeskamer met een uitgebreide bibliotheek en maandelijks is er een Repaircafé.

Motivatie

Mieke merkt dat ze weer zinvol bezig is en dat geeft haar veel positieve energie en door dit vrijwilligerswerk te doen bouwt ze ook weer meer zelfvertrouwen op. Er werken al met al zo’n veertig vrijwilligers in het wijkcentrum en de sfeer is bijzonder goed. “Ik merk dat ik het nodig heb om weer veel onder de mensen te zijn. Het is soms best druk, maar stressvol is het allerminst.” Mieke zal ooit nog wel weer aan een betaalde baan moeten beginnen en “dan is dit vrijwilligerswerk een prima oefening.”

Bij van Houten worden verschillende vrijwilligers gevraagd: een Medewerker Zalenverhuur

Tekst en beeld: Jan de Koning