Vrijwilligers boeien en behouden bij het Rode Kruis

“Ik heb, samen met mijn team Vrijwilligersmanagement wel honderd mensen aangenomen in de acht jaar dat ik als vrijwilliger bij het Rode Kruis werkte. Het is ontzettend leuk om te doen, want je krijgt ze in alle soorten en maten aan tafel en het zijn vaak heel gemotiveerde mensen die prachtige verhalen hebben. Het is het allermooiste als mensen met een glimlach weggaan en je ze ziet denken ‘yes, ik ga hiermee aan de slag.’”

Enthousiast en bevlogen

Ella Bos, coördinator Vrijwilligersmanagement bij het Rode Kruis, praat enthousiast en bevlogen over haar vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis. Ze vertelt ook dat de volgende dag haar laatste werkdag is. “Het is goed dat er af en toe nieuwe mensen zijn om het stokje over te nemen, die met een frisse blik naar de organisatie kunnen kijken” zegt ze.

Mooi organisatie

Ella ging op zoek naar vrijwilligerswerk toen ze haar baan verloor vanwege een reorganisatie. “Ik heb een gesprekje gehad met Slachtofferhulp maar twijfelde want dat ging erg over de uitvoering en ik ben altijd manager geweest en ben meer van het beleid. Ik vind dat je blij moet worden van vrijwilligerswerk en ben gaan kijken naar wat ik een mooie organisatie vond en kwam zo bij het Rode Kruis terecht. Ik vond daar een vacature die ik leuk vond en dat was het opzetten van een team dat selectie gesprekken met nieuwe vrijwilligers deed en meedenkt over het vrijwilligersbeleid. Ik heb dat team opgebouwd tot wat het nu is. Het is echt een heel mooi team geworden met hele goede mensen die betrokken zijn, goed gemotiveerd en professioneel, alles wat ik graag wou.”

Het team

Ella heeft het team van onderaf opgebouwd. “Je krijgt hier veel ruimte en vertrouwen om je ideeën uit te werken, dat is het leuke van het Rode Kruis.” Het team waar ze leiding aan geeft heeft twee pijlers: de ene houdt zich vooral bezig met vrijwilligersbeleid, wat is het profiel van onze vrijwilliger, hoe ziet die er in de toekomst uit, waar werken we aan verbeteringen van het vrijwilligersbeleid. De andere poot doet vooral de werving en selectie van de hulpverleners. “Zij kijken of iemand goed gemotiveerd is, of iemand past bij het Rode Kruis en zich aan de gedragscode kan houden, of het iemand is die zich kan inzetten op momenten dat het spannend is.” Ella is trots op haar team, “Groningen is het enige district dat zo’n team heeft, dus dat is wel bijzonder.”

Buddy’s en evaluatiegesprekken

Vrijwilligers worden goed begeleid. Het team heeft een buddy-systeem opgezet waardoor nieuwe vrijwilligers de eerste maanden worden begeleid door een buddy, zodat ze zich meer thuis gaan voelen. Er zijn evaluatiegesprekken na drie maanden en als een vrijwilliger ermee stopt proberen ze er een ambassadeur van te maken. Dus iemand die anderen enthousiast maakt voor vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis. Op de 400 vrijwilligers zijn acht betaalde krachten, ook landelijk is dit de verhouding. Als ik naar Ella luister klinkt het Rode Kruis als een hele professionele organisatie en Ella beaamt dat “Ik was er zelf ook wel een beetje verbaasd over hoe professioneel het Rode Kruis is.”

Diversiteit en Inclusie

Ella gaat dus afscheid nemen van het Rode Kruis, maar er is nog een zaak waar ze nog een tijdje bij betrokken blijft. Ella: “Eén van de beleidszaken waar we dit jaar mee zijn begonnen is diversiteit en inclusie. Ik hoop dat meer mensen van diverse culturen achtergronden als vrijwilliger bij het Rode Kruis aan de slag willen gaan. Daarvoor heb ik een werkgroep opgezet en daar blijf ik nog een tijdje lid van. In het najaar organiseren we een dag over dit onderwerp.” Naast haar functie als Coördinator Vrijwilligersbeleid heeft ze ook nog altijd extra dingen voor het Rode Kruis gedaan. “Maar” haast ze zich te zeggen “dat hoeft mijn opvolger niet te doen, ik heb altijd veel dingen leuk gevonden, dat is een beetje mijn probleem.”

De opvolger

En wat kan haar opvolger verwachten? Ella: “Het is een baan die veel zelfstandigheid van je vraagt en je moet het leuk vinden om initiatief te nemen, een proactieve houden is belangrijk. Als je begint raad ik je aan om rustig de tijd te nemen en je te oriënteren. Er zijn altijd mensen die je kunnen begeleiden en je krijgt hele leuke collega’s in een mooie organisatie.”

Ben je geïnteresseerd in het vrijwilligers werk van Ella dan vind je hier de vacature, en heeft haar enthousiasme je nieuwsgierig gemaakt naar wat voor vrijwilligerswerk je  allemaal nog meer kunt doen bij het Rode Kruis dan vind je op deze plek alle andere vacatures op een rijtje 

tekst: Jeanet Verveer
beeld boven: Ella Bos, uit een fototentoonstelling van Humanitair Oorlogsrecht ‘Stories of us’  (2018)