Vrijwilligers en professionals: een compleet team

Anja Weterings, werkzaam bij WIJ Lewenborg is wel een beetje dol op hem. (vanwege de privacy noemen we geen naam).  En zij is niet de enige. Een heel team van professionals en vrijwilligers stond de afgelopen twee jaar om hem heen en allemaal willen ze gezegd hebben dat hij ‘aardig’, ‘zachtaardig’, ‘hartelijk ’en ‘dankbaar’ is. Hij heeft een grote gunfactor vonden professionals en vrijwilligers die samen zijn leven weer enigszins op rails kregen. Want hij wilde graag zijn kinderen weer in zijn huis ontvangen.

Opruimen

Eind 2019 trekt Anja bij Marja Wolthuizen aan de bel want een cliënt wil graag zijn schuurtje opruimen. Marja coördineert de inzet van opruimcoaches bij MJD. Tijdens een intakegesprek blijkt dat er meer aan de hand is. Hij heeft fysieke klachten na een ongeluk, de huishoudelijke hulp is gestopt, de keuken is zwartgeblakerd door brand in de frituurpan en hij slaapt op de bank want hij heeft geen bed. Tijdens dit intakegesprek besluiten ze samen dat het schuurtje eerst aan de buurt is. Hij heeft spaargeld en daarvan wil hij een container huren zodat alles in een keer weg kan. Maar besloten wordt dat het goedkoper is om een busje te huren Drie vrijwillige opruimcoaches halen zijn schuurtje leeg en brengen het weg. Van het geld dat over is wordt een bank gekocht.

Schoonmaken

Voor de achterstallige schoonmaak legt Marja contact met Stichting Present. Bij deze organisatie doen vrijwilligers klussen als verven, behangen, verhuizen of schoonmaken. Vanwege corona duurt het even maar januari 2021 gaan Mariëlle en Susan aan de slag. Mariëlle: “Het was leuk en gezellig om te doen. We hebben met zijn tweeën in vier uur bijna het hele huis schoongemaakt. Met mondkapje op.”  Een maand later verft een vrijwilliger van Present zijn zwartgeblakerde keuken. Hij was er blij mee. Zo zie je hoeveel je voor iemand kan betekenen, ook al is je inzet maar een paar uurtjes.

Wachten op geld

De opruimcoaches zien dat de nodige spullen ontbreken. Eigenlijk is alles stuk. Wat hij nog nodig heeft zijn een wasmachine, fornuis en koelkast. Marja: “WIJ Lewenborg zou een aanvraag doen bij de Gemeentelijke Kredietbank. Ook hadden ze contact met SUN, Stichting Urgente Noden, die wilde weten waar zijn geld naar toe ging. Bij Open Hof, de stichting die zijn geld beheert, was er net een wisseling van de wacht. Al met al duurde en duurde het heel lang voor er iets gebeurde.” Bianca, een vrijwilliger van ‘Ben je al bij B.A.S. (= Budget, Administratie& Schulden)  gaat hier uiteindelijk mee aan de slag. Ze neemt contact op met Werk en Inkomen en dan blijkt dat de cliënt recht heeft op drie stuks witgoed. Wat hij nu nog nodig heeft is een laptop en een mobiel

Online verbinding maken

Toevallig stuit Bianca op de Facebookpagina van Steffan van Dijk: Oude computers laptops, telefoons & tablets voor het goede doel. Steffan, die in het dagelijks leven sleepbootkapitein is, knapt samen met een vriend oude computers en telefoons op en geeft ze aan mensen die krap bij kas zitten. Hij heeft nog een PC staan als Bianca contact met hem opneemt. Later krijgt hij ook nog een tweedehands smartphone. Normaal levert Steffan de spullen zelf af, “Ik wil graag weten voor wie ik het doe, maar door Corona is dat nu niet zo’n goed idee.” Bianca zorgt dat de apparaten bij de cliënt komen, die heeft vanaf nu onlineverbinding met de buitenwereld.

Vrijwilligerswerk

Nu een aantal dingen zijn geregeld met hulp van professionals en vrijwilligers wil de cliënt zelf ook vrijwilligerswerk gaan doen. Hij wil en kan weer deelnemen aan het leven. Wat dat betreft heeft hij een goed voorbeeld gekregen van de verschillende vrijwilligers die zo nu en dan een handje hebben geholpen. Ze weten het zelf misschien niet,  maar bij deze casus zijn een paar mensen die zich voor korte tijd vrijwillig hebben ingezet, ieder vanuit eigen expertise, erg belangrijk geweest om iemands leven weer op de rit te zetten.

tekst: Leonie Barnier
foto: Marja Wolthuizen