Vrijwilligers gezocht voor 22 juni op Roze Zaterdag

Binnenkort, 22 juni is het Roze Zaterdag in Groningen. Het wordt een feest waar de hele stad aan meedoet: het begint om 10 uur met een kerkdienst in de Akerk, op de Grote Markt is muziek vanaf 14 uur, er zijn voorstellingen in diverse theaters,  een fototentoonstelling rondom de A-kerk, de Pridewalk start op de Ossenmarkt, er zijn zelfs twee afterparties op twee verschillende plekken in stad, er is een infomarkt achter het museum aan de A, in Het Forum gaat een Drag Queen voorlezen. enz. enz.  Kortom, het is een breed en zeer divers programma.

Een drukke en feestelijke dag

Roze Zaterdag wordt elk jaar in een andere stad gevierd. Vorig jaar kwamen in Goes ( 40.000 inwoners) ruim 20.000 bezoekers – dat was dus 1 op 2!  In het Groningse geval zou dat betekenen dat  we 100.000 bezoekers kunnen verwachten – maar dat het druk wordt is een ding dat zeker is. Pascal bestuurslid van Stichting Roze Zaterdag: “Wat we willen bereiken is dat het een mooie dag wordt, Dat je je OK mag voelen met wie je bent. We hopen dat iedereen na zo’n feestelijke dag wat vriendelijk en zachter wordt voor de ander en dat mensen elkaar weer accepteren.”

Nog 25 vrijwilligers nodig

Hij vertelt dat er al 25 vrijwilligers meewerken maar dat ze er nog wel 40 kunnen gebruiken. “Het gaat om het bemannen van de infostands en om artiesten te begeleiden. We hebben iemand nodig die een aanspreekpunt is voor de artiesten, koffie inschenkt, boodschappen rondbrengt, helpt bij het opzetten en afbreken, een veiligheidscoördinator, mensen voor het Awareness Team en gastheren/dames. Zie de vacature op link050 voor meer info.  Het is de bedoeling dat de vrijwilligers in shifts van 4 uur gaan werken. Ervaring is niet echt nodig.” Pascal heeft vorig jaar augustus de Pride georganiseerd. “Dat was hartstikke leuk en dit wordt nog veel groter. Er is een productieteam, er zijn technici, we doen veel aan marketing en communicatie en we huren ook mensen in die dingen voor ons doen want het is te groot om het alleen met het bestuur te doen.”

Queer Year

“Toen vorig jaar bekend werd dat Groningen Roze Zaterdag mocht organiseren hebben we direct de achterban erbij betrokken. We hebben een presentatie gegeven over Roze Zaterdag en gezegd  ‘wat willen jullie doen?’ Er waren toen veel mensen die iets wilden doen en organiseren en zo is het ontstaan. Omdat er zoveel initiatieven waren hebben we er een Queer Year van gemaakt. Want al die plannen en ideeën pasten niet allemaal op één dag. De aftrap van het Queer Year vond januari plaats tijdens Eurosonic-Noorderslag. We gaan dus na Roze Zaterdag gewoon door met evenementen en dergelijke.

Voor iedereen

Roze zaterdag zet de queer community centraal. Het is een viering van wie je bent en doorbreekt stigma’s. Maar het is ook een feest voor de hele stad. Want de ervaring leert dat mensen die niet tot de LHBTIQ-gemeenschap horen vrolijk mee-feesten. Het maakt Groningen tot een vrije en inclusieve stad waarin diversiteit wordt gevierd.

tekst: Jeanet Verveer
beeld: Roze Zaterdag