Vrijwilligers gezocht voor het … Vrijwilligerssteunpunt van Groningen link050

Link050 brengt vrijwilligers en (non-profit)organisaties bij elkaar. Dat is niet het enige wat ze er doen maar wel het belangrijkste. Aan de Herestraat 100 kan je zo naar binnen lopen en met een medewerker praten over welk vrijwilligerswerk het beste bij je past. Ze printen de vacatures voor je uit en dan kan je er thuis nog even naar kijken. Link050 heeft een paar vaste krachten in dienst maar er werken ook vrijwilligers. Ik praat met vrijwilliger Roel die september vorig jaar aanschoof bij het team link050.

Roel 2.0

“Ik werk hier twee dagdelen per week als onderdeel van mijn re-integratie en daar gaat het heel goed mee. Tijdens een re-integratie moet je jezelf weer opnieuw uitvinden en dat is ook een mentaal proces. Ik ben begonnen bij de receptie van een verzorgingstehuis, een fijn begin om de draad weer op te pakken, maar het leek me goed om na een tijdje een volgende stap te nemen. Ik zag de vacature van locatiemedewerker bij Link050 voorbijkomen en dat leek me een grotere uitdaging, dus heb ik hier voor gekozen. Hier kom ik achter dingen van mezelf die nieuw zijn en het mooie is dat het vrijwilligerswerk dat ik nu bij link050 doe er precies bij past. Ik ben nu een Roel 2.0 😊De begeleiding bij link050 is erg fijn, we zijn een klein maar hecht team met korte lijntjes.”

Klantcontact

“Dit is zowel backoffice als frontoffice. Het klantcontact was nieuw voor mij en dat was wel even slikken. Maar eigenlijk wordt je er op een heel natuurlijke wijze in meegenomen. En dan ontdek je dat je het hartstikke leuk vindt om te doen. Ik krijg er veel meer energie van dan van mijn vroegere werk bij het UWV waar het alleen maar om administratieve handelingen ging. Ik leer heel veel over de sociale kaart van Groningen. Ze weten er hier veel van af en het is interessant om te horen hoe het er in gemeente Groningen toegaat.”

Telefonisch contact

“De administratieve kant van het werk is relatief eenvoudig. Je kijkt of het systeem up-to-date is en benadert telefonisch mensen die zich hebben ingeschreven om te vragen of ze al een vacature hebben gevonden. Dat soort gesprekken per telefoon waren nieuw voor me en ik heb geleerd om eerst te vragen hoe het met de mensen gaat en dán pas te beginnen over vrijwilligerswerk. Soms hoor je zo hele verhalen en dat is erg leuk. Je moet een beetje aanvoelen welke vraag je stelt en ik weet inmiddels dat je jongens van 22 niet voor ‘s middags drie uur moet bellen. Een eerste vraag is altijd in welke sector ze vrijwilligerswerk zoeken en eigenlijk weten ze dat altijd wel.”

Google translate

“Soms komen hier mensen die geen Nederlands of Engels spreken maar ik heb altijd veel aan google translate. Vorige week had ik nog een leuk gesprek met een vrachtwagenchauffeur uit Syrië. Bleek dat we allebei in Libanon waren geweest! Het was echt een prettig gesprek al sprak hij geen woord Nederlands. En blijkbaar had ik hem goed geholpen want hij ging weg en kwam heel snel terug en gaf ons twee zakken vol met noten en zuidvruchten.”

 

Tekst Jeanet Verveer
Foto  Noelia Luciano Peña