Vrijwilligers in het UMCG

Er zijn deze dagen tien vrijwilligers actief in het UMCG: als gastvrouw in de centrale hal, voor het gastenvervoer, bij radiotherapie en in De Stee, de verblijfsruimte van oncologie. Dit is nog maar een klein aantal van het totaal aan 400 vrijwilligers dat normaal een dagdeel per week in het UMCG werkzaam is. Het is rustig in het ziekenhuis. Veel afspraken zijn afgezegd in verband met de verwachte corona patiënten.

Fitte 70-plussers

Ciska Davelaar manager vrijwilligerszaken van het UMCG vertelt: “We hebben veel contact met het COVID Kernteam UMCG. We zijn altijd aan het kijken wat wel en niet kan. In overleg hebben we besloten dat vrijwilligers die 70 plus zijn niet meer komen werken omdat ze tot de kwetsbare groep behoren. Ook de mensen die twijfelen of die een partner thuis hebben die kwetsbaar is komen niet meer. Onze oudere vrijwilligers zijn erg fit en we kregen wel wat mailtjes van zeventigers die graag nog wilden blijven komen. Voor hen is het natuurlijk zo dat er veel is weggevallen aan sport, bezoekjes of andere bezigheden buitenshuis. Om dan ook nog je vrijwilligerswerk missen is niet makkelijk”.

Corona patiënten

Ciska: “Onze mensen komen niet op de corona poli waar getest wordt. Daarvoor zijn studenten medicijnen ingeschakeld. Wij zorgen ervoor dat deze studenten een vrijwilligerscontract krijgen zodat ze bijvoorbeeld verzekerd zijn. Wat dat betreft is het goed dat wij als organisatie bestaan en ervoor kunnen zorgen dat de dingen voor deze nieuwe vrijwilligers goed geregeld zijn.”

We moeten het samen doen

“De vrijwilligers hebben allemaal een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Ik merk dat er veel mensen zijn die zeggen dat ze wat willen doen. We moeten het in deze crisis ook echt samen doen. De gastvrouwen in de hal vragen de bezoekers om hun handen te wassen en de mensen vinden het fijn dat ze even met iemand kunnen praten want dit is toch voor veel mensen een spannende tijd. Verder is het heel rustig in het ziekenhuis omdat mensen worden afgebeld in verband met de verwachte corona patiënten.”

Veiliger dan bij Albert Heijn

“De mensen die hier komen werken kiezen er bewust voor, ze zijn niet angstig, ze hebben vertrouwen in het ziekenhuis, al is er geen garantie. De richtlijnen worden heel strikt gehanteerd, zoals afstand en handhygiëne. Hiermee nemen we de gezondheid van alle medewerkers in acht. Iedereen die hier binnenkomt heeft in principe geen klachten, want mensen met klachten gaan naar een speciale poli. Voor ons  voelt het hier veiliger dan bijvoorbeeld bij Albert Heijn, laat staan het strand bij Zandvoort op een mooie zondagmiddag.

Meer weten over vrijwilligerswerk bij het UMCG? Kijk dan hier of meldt je als vrijwilliger aan via

Tekst Jeanet Verveer

Foto : Vrijwilligers en vrienden van het UMCG