Vrijwilligers met bestuurlijk talent

De Semmelstee is het buurtcentrum van Buurt- en speeltuinvereniging Corpus den Hoorn. Met dat gebouw heeft de vereniging de beschikking over een prachtig, ruim wijkcentrum waar de hele week diverse activiteiten plaatsvinden. Buurtbewoners kunnen er schilderen, koken, kaarten en handwerken en er worden yoga- en Zumba lessen gegeven. Veel activiteiten worden begeleid door vrijwilligers. Ook het bestuur van de vereniging bestaat uit vrijwilligers.

Jan Wiltens

De voorzitter van dat bestuur is Jan Wiltens. Jan is een aantal jaren geleden gevraagd om die rol op zich te nemen. Hij is 68 jaar en is sinds zijn jonge jaren actief als vrijwilliger, eerst in het studentenleven, later in allerlei maatschappelijke organisaties. Het werk dat hij het langst heeft mogen doen en dat hem veel voldoening gaf, was dat van vrijwilliger bij Pax Christi, Kinderhulp. Deze stichting haalde jaarlijks ruim 1200 tot 1600 kinderen uit oorlogs- of achterstandsgebieden in Europa naar Nederland voor een zorgeloze vakantie. Jan was zo betrokken bij deze stichting dat hij landelijk voorzitter werd en diverse landen bezocht om kinderen te selecteren. In 2017 stopte hij met dit werk. Inmiddels is Jan gepensioneerd, maar het vrijwilligerswerk zit in zijn bloed.

De Semmelstee

Jan werd voorzitter van de Semmelstee toen de vereniging al de beschikking had over het pand aan de Semmelweisstraat. De begane grond van het gebouw is gekocht door de gemeente en verhuurd aan de buurt- en speeltuinvereniging. Overdag is een beheerder aanwezig. In de avonduren staan vrijwilligers achter de bar. Van de subsidie die de vereniging ontvangt moet de huur van het gebouw worden betaald. Naast de dagelijkse activiteiten worden bepaalde ruimten soms ook verhuurd. Dat zorgt voor wat extra inkomsten.

Bestuurlijke taken

Jan overlegt regelmatig met de gemeente en met overkoepelende organisaties voor de speeltuinen in Groningen over de grote lijnen op het gebied van financiën en personeel. Daarnaast is hij ook aangeschoven bij het wijkoverleg. Hij houdt van nieuwe uitdagingen. Toen de buurt- en speeltuinvereniging werd opgericht in 1964 was de stadwijk Corpus den Hoorn net gebouwd. Uiteraard moest er ook een speeltuin komen. Maar die is inmiddels verdwenen en deze wijkvereniging is nu de enige in Groningen zonder speeltuin. Eén van Jans ambities is dat er bij de Semmelstee toch weer een kleine speeltuin komt. Om dat doel te bereiken “stroop ik de mouwen op en probeer ik anderen ook enthousiast te krijgen.”

Vrijwilligers nodig

Om het werk in de Semmelstee te kunnen continueren, zijn dringend nieuwe vrijwilligers nodig. Met elke aanmelding is de vereniging blij, maar een secretaris en een penningmeester staan bovenaan het verlanglijstje. Ook een administrateur is zeer welkom. Jan is van plan alle verenigingen die iets huren in de Semmelstee uit te nodigen voor een gebruikersoverleg. Hopelijk kunnen zij ook meedoen in de zoektocht naar vrijwilligers.

Motivatie

Vrijwilligerswerk heeft Jan altijd heel veel voldoening gegeven en dat is nog steeds zo, het verrijkte zijn leven. “Het was natuurlijk prachtig dat ik een paar jaar geleden geridderd werd voor al het werk dat ik als vrijwilliger had gedaan, maar de echte voldoening zat in het werk zelf. In datgene wat ik voor de ander heb kunnen betekenen.”

Tekst en beeld: Jan de Koning