Vrijwilligersbaan wordt stageplek

Ilmarinen is een instelling die zorg biedt aan mensen met een (ernstige) verstandelijke en vaak ook een lichamelijke beperking. Gerda werkt er sinds oktober als vrijwilligster en zegt dat ze er heel erg blij van wordt.

Goede begeleiding

“Mijn dochter is nu tien jaar en ik wilde heel graag iets gaan doen. Ik wilde het huis uit want de muren kwamen op me af. Ik heb toen de sociale dienst opgebeld en daar zeiden ze dat ik zelf een participatiebaan kon uitzoeken bij Link050. Er kwamen twee plekken in beeld: Ilmarinen en een ouderenflat. Toen ik eenmaal had rondgekeken bij Ilmarinen wist ik dat ik hier wilde blijven en ben ik niet eens meer bij de ouderenflat gaan kijken. Ik word hier begeleid door de vrijwilligerscoördinator en op de werkplek zelf door mijn directe collega’s. Daarnaast krijg ik begeleiding van een jobcoach. Ik ben echt heel blij met zo soepel als het allemaal gegaan is. Zo zeiden ze bijvoorbeeld  dat als deze participatie baan niet beviel ik altijd een andere kon kiezen. In september begin ik aan de opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg MBO4. De gemeente vergoedt de studie. Dan kan ik mijn vrijwilligersbaan omzetten naar een stageplek.

Zelf doen

Ik werk vier dagen per week vier uur bij Ilmarinen. In het begin is het heel belangrijk dat je alleen maar kijkt hoe het hier toegaat, hoe anderen het doen. Daarna begin je meer en meer mee te helpen. Als vrijwilliger mag ik natuurlijk geen medicijnen uitdelen. Ik werk bij de volwassenen werkplaats, waar ze kaarsen en brood maken, op de papierafdeling en bij de manege. Het is verrassend hoeveel mensen zelf kunnen. Het idee is ook dat je mensen zoveel mogelijk zelf moet laten doen. Dit is ook afhankelijk van de leerdoelen die de mensen hebben.

Extra handen

Het is belangrijk dat je geduldig bent, alert, oplettend en dat je rustig blijft. Je moet zelf goed in je schoenen staan en er moet ook een soort klik zijn tussen jou en de mensen. Dat hier vrijwilligers werken betekent dat er net even iets meer mogelijk is.  Bijvoorbeeld een rondje buiten lopen. Die paar handen extra zijn daarom best belangrijk. Ilmarinen is antroposofisch, ze besteden aandacht aan feestdagen en maandag en vrijdag zijn er weekopeningen en -sluitingen waar iedereen bij is en er samen gezongen wordt. Dit leer je gauw genoeg. De sfeer hier is erg gemoedelijk en open naar elkaar.

Meer dan alleen moeder

Ik krijg veel energie van dit werk, dat merk ik thuis ook. Het doet iets met je dat je iets betekent, dat de mensen hier blij met je zijn. Voor mij is het belangrijk dat ik meer ben dan alleen maar moeder. Ik heb ook mijn ritme weer terug, waardoor ik veel meer aan mijn dag heb. Ik heb er veel zin in om in september met de opleiding te beginnen. Mijn dochter vond het maar een gek idee dat ik dan toetsen moet gaan maken net als zij, maar ik weet waarvoor ik het doe!

https://dezijlen.nl/ilmarinen-2/

Tekst en foto :  jeanet verveer