Vrijwilligerswerk in een bijzondere bieb

Als je de nieuwe bibliotheek in de Wijert binnenloopt, valt meteen de gezellige, intieme sfeer op met de uitstraling van een grandcafé. Er zijn diverse hoekjes gecreëerd waar mensen rustig achter hun laptop kunnen werken of een krantje kunnen lezen, terwijl in een andere hoek van de bibliotheek een cursus wordt gegeven aan een klein gezelschap. En wat vooral in het oog springt is de grote aandacht voor het kinderboek.

Marjan Karsten en Jelle Witteveen

Marjan Karsten en Jelle Witteveen werken één morgen in de week als gastvrouw en gastheer in deze bibliotheek. Marjan heeft jaren in de zorg gewerkt en heeft ontdekt dat ze het werken in de dienstverlening, wat ze nu drie jaar doet, ook erg leuk vindt. Jelle was geschiedenisleraar; na zijn pensionering kwam dit werk op zijn pad en het past helemaal bij hem.

Gevarieerd werk

Jelle begint ’s morgens om acht uur en zorgt ervoor dat, wanneer de bibliotheek om half negen open gaat, alles klaar staat voor de ontvangst van de bezoekers. Er komen dagelijks veel vaste gasten; de eersten lopen binnen om de krant te lezen en een kopje koffie te drinken. Daarna komen andere klanten, waaronder studenten die een plekje zoeken om rustig te kunnen studeren. Dan arriveert ook Marjan en na half tien wordt het drukker in de bibliotheek. Om half tien komt ook de bezorgdienst binnen met diverse kratten met bestelde boeken. Die moeten worden geregistreerd en de klanten moeten een berichtje ontvangen dat hun boek klaar ligt. Terwijl Jelle zich daarmee bezighoudt, legt Marjan een klant uit hoe boeken moeten worden aangevraagd via het computersysteem en maakt ze een nieuwe bezoeker wegwijs in de bibliotheek.

Genieten van het werk

De beide vrijwilligers genieten volop van het werk en vooral van het omgaan met bezoekers. Ze krijgen vaak te maken met ouderen die niet handig zijn met de computer en nemen dan alle tijd om hen te helpen. Anderen vragen advies bij het kiezen van een boek en omdat Jelle zelf veel heeft gelezen kan hij andere mensen vaak op het spoor zetten van een ander mooi boek. “En of ze nu weglopen met een boek over geschiedenis of met een kookboek, vind ik minder belangrijk. Het belangrijkste is dat er gelezen wordt!”

Kinderboeken

De bibliotheek in de Wijert heeft een grote collectie kinderboeken en de ruimte die daarvoor beschikbaar is, is zeer aantrekkelijk ingericht. Marjan vindt het erg leuk om kinderen en hun ouders wegwijs te maken in de wereld van het boek. “Het is toch prachtig om te zien dat kinderen lezen leuk gaan vinden!”

Taalgroep

Elke dinsdagmorgen zit er ook een leesgroep om de grote tafel in de zaal. Deze mensen willen graag de Nederlandse taal nog beter leren beheersen; ze lezen gezamenlijk een boek onder leiding van een vrijwilliger die zo nodig ook de taal toelicht.

Breinbieb

Tenslotte staat er midden in de zaal een grote tafel met boeken en spelletjes die geschikt zijn voor mensen van wie het geheugen minder wordt: ook een belangrijk initiatief.

Al met al is deze Forumbibliotheek een prachtige aanwinst voor de wijk en als het aan Marjan en Jelle ligt, blijven ze hier nog jaren vrijwilligerswerk doen. Lijkt het je ook leuk om je als gastheer/vrouw in te zetten? De bibliotheek is altijd op zoek naar medewerkers, zie de vacature.

Ook het taalhuis dat aan de bibliotheek in de Wijert is verbonden zoekt met spoed nog enkele vrijwilligers  www.tijdvoorhettaalhuis.nl

Jan de Koning

tekst en beeld: Jan de Koning