Wandelend je talenten ontdekken

“Dit is mijn werkplek,” zegt wandelcoach Susan Boot. We spreken elkaar buiten aan een picknicktafel in de natuur van het stadspark in Groningen. Hier werkt zij met groepen vrijwilligers die gebruik maken van haar aanbod via Ontwikkellink: al wandelend je bezinnen op een thema. Juist dat wandelen doet wat met je, vertelt Susan. “Je komt in beweging, je bent vrijer om te denken. Binnen blijf je maar in je hoofd zitten. Buiten kom je meer bij je gevoel en bij onbewuste processen.”

Natuur, een thema en zelfvertrouwen

Een wandeling met de wandelcoach duurt een dagdeel. Wat de deelnemers bindt is dat ze van wandelen en van natuur houden en dat ze zich aangesproken voelen door het thema van die bijeenkomst. Dat kan zijn: compassie, energie of ontdekken waar jouw verlangen ligt, wat voor jou van waarde is of waar jij talentvol in bent. Wat het de deelnemende vrijwilligers oplevert? “Ze ontdekken wat zij in huis hebben, wat ze betekenen in de organisatie waar ze voor werken. Het geeft ze zelfvertrouwen en een positief gevoel.”

Mooie verbindingen

Susan gebruikt de natuur van het park om aan deze thema’s te werken. Tijdens de zintuigenwandeling focussen de deelnemers op de geuren, de geluiden, op wat ze voelen en zien. “Dat zorgt ervoor dat ze helemaal in dat moment zijn en zich kunnen verbinden met elkaar en met zichzelf. Ze worden er ontspannen van.”

Dan volgen oefeningen waarbij de relatie met het thema wordt gelegd. Susan vraagt bijvoorbeeld: waar zie je je verlangen in weerspiegeld of wat doet denken aan jouw talent of wat geeft jou energie? Omdat de deelnemers in de natuur lopen komen er heel andere verbanden binnen dan wanneer ze thuis zitten. Die andere input kan tot nieuwe inzichten leiden. Tijdens de wandeling, soms in stilte, is er ruimte om te reflecteren op wat er is gezegd en ontdekt.

Gedurende het dagdeel wisselen de deelnemers regelmatig in duo’s hun gedachtes uit. “Misschien is het wel omdat ze elkaar niet kennen, maar er ontstaan vaak hele mooie gesprekken en verbindingen.”

Online wandelen

Tijdens de intelligente lockdown biedt Susan online begeleiding aan. Deelnemers wandelen vanuit huis, via het programma Hangout Meets zijn ze met elkaar en met Susan verbonden. Ze doen dezelfde oefeningen als bij de reguliere wandeling. De wandeling duurt een uur, na afloop is er nog de mogelijkheid voor contact tussen de deelnemers. Om mee te doen moet je wel de beschikking hebben over voldoende internetdata.

Nu de coronamaatregelen weer verder versoepeld worden, wil Susan een gecombineerde wandeling aanbieden. Een wandeling op gepaste afstand voor zo’n vier tot zes personen, mensen die dat nog niet aandurven kunnen online aansluiten.

Susan biedt de wandeling twee of drie keer per jaar aan. De eerstvolgende is op donderdag 4 juni van 10 tot 11 uur.

Ontwikkellink bestaat eind juni 1 jaar. In de week van 22 juni t/m/ 26 juni wordt iedere dag een (online) workshop gegeven. Op dinsdag 22 juni van 10 tot 11.30 uur kun je met Susan de wandeling Jij bent een natuurtalent lopen.

Ben je vrijwilliger en wil je ook gebruik maken van het aanbod van de wandelcoach of van andere cursussen? Kijk dan op Ontwikkellink.

Tekst en fotografie: Leonie Barnier