Wat er op m’n pad komt, dat pak ik aan

‘Ik hou van organiseren’, zegt Dick Medema lachend. Dat is nog zacht uitgedrukt, want als hij me vertelt wat hij allemaal doet in Lewenborg, concludeer ik al snel dat hij wel zo ongeveer fulltime bezig moet zijn. ‘Nee hoor, dat valt best mee’, reageert hij dan. Negen jaar geleden is hij begonnen met twee ochtenden per week bardiensten te draaien in wijkcentrum Het Dok. Inmiddels zit hij er ook aan de balie en regelt administratieve zaken. En hij doet nog veel, veel meer.

Ik kan er best nog een dag bij hebben hoor!

Ja, als Dick dàt zegt, dan begrijpen we wel hoe het dus met hem gaat: ‘altied drok’. Dat vindt hij alleen maar hartstikke leuk; stilzitten is niks voor hem. Hij organiseert talrijke activiteiten voor de bewoners van Woonzorgcentrum Mercator, zoals spelletjesmiddagen, tochtjes met de duo-fiets en het vrijdagmiddagcafé. Hierbij moet er altijd een goede balans zijn tussen enerzijds de informatieve middagen, zoals bijvoorbeeld over valpreventie of thuiszorg, en anderzijds de gezellige middagen met  bingo of een geheugenquiz. Voor de bewoners die veel over hun wijk (denken te) weten óf er juist meer over te weten willen komen, organiseert Dick vooral in deze coronatijd vanuit Het Dok wandelingen met allerlei vragen en opdrachten; een mooie mix van de veiligheid van de buitenlucht en de nodige gezelligheid. Ook wil hij de activiteiten van de ouderengroep met de prachtige naam ‘De Muiterij’ nieuw leven inblazen. Dit zijn gezellige woensdagmiddagen voor ouderen die onder het genot van een kopje koffie en een drankje een leuk uitje hebben. Het is de bedoeling dat de mensen even uit hun dagelijkse beslommeringen worden gehaald. Voor de muzikale omlijsting wordt een koor of een muzikant uitgenodigd: meezingen toegestaan!

Tussenpersonen zijn belangrijk

Dick is een bekend gezicht in de wijk; bijna iedereen kent hem. En, nog belangrijker, de mensen vertrouwen hem. Sommige bewoners durven niet zo snel met hun problemen bij een professional aan te kloppen, maar aan Dick vertellen ze bij wijze van spreken alles. Hij gaat soms ook bij wijkgenoten op huisbezoek en probeert ze dan letterlijk de deur uit te krijgen; dan kunnen ze met elkaar ‘meesjouwen.’ Hij weet veel over wat er speelt, maar problemen van wijkgenoten zijn bij hem veilig. Als het nodig is en een bewoner het natuurlijk zelf ook wil, kan hij als tussenpersoon fungeren en mensen doorverwijzen. ‘Gelukkig ben ik heel nuchter’, zegt hij, ‘ik probeer te helpen, maar ik neem de problemen niet mee naar huis.’

Anders nog iets, meneer Medema?

Ja natuurlijk! Dick zingt levensliederen in koor Ratjetoe uit Oosterhoogebrug, waar hij ook lid is van de activiteitencommissie. Ze treden vaak op in verzorgingshuizen en op festivals. Jaarlijks organiseert hij een korenavond of een muzikale avond in het Dok met één of twee bands. Hopelijk kan Ratjetoe dit jaar in oktober in Martini Plaza optreden; ze zijn uitgenodigd door koor-buurman Oosterstorm die dit festival jaarlijks organiseert. Want ja, doordat je zelf in een koor zit ontmoet je veel mensen en dus heb je een groot netwerk, zodat je veel zaken vaak ter plekke kunt regelen. En dáár houdt Dick van: niet treuzelen, hup in actie!

Geweldig als de activiteiten goed lopen!

Al zijn bezigheden geven hem heel veel voldoening; hij heeft een lach van oor tot oor als hij me erover vertelt. Hij vindt het alleen maar prachtig als alles lekker loopt en z’n wijkgenoten genieten van de bedrijvigheid. En hijzelf natuurlijk ook! Deelnemers en vrijwilligers zijn van harte welkom bij de talrijke activiteiten in de wijk. Meer weten? Kijk op www.lewenborg.info voor meer informatie.

Tekst: Magda Bootsma
Foto: Dick Medema