Wat voor vrijwilligerswerk doet U zoal?

2021 Is het jaar van de vrijwilliger en we bestedem daar op verschillende manier aandacht aan. We gaan onder andere met bovenstaande vraag bij diverse directeuren, managers, voorzitters of gemeenteraadsleden langs. Wat is hun inbreng aan netwerk, kennis of vaardigheden? Wat motiveert hun, wat zijn hun ervaringen en wat leren ze er van? 

Ceciel Nieuwenhout is gemeenteraadslid (Groen Links) in Groningen en heeft een passie voor water. Niet alleen houdt ze zich in de gemeenteraad (onder andere) bezig met alles wat met water te maken heeft, ook haar vrijwilligerswerk heeft te maken met water want zij is vrijwilliger bij een zeilstichting.

Aeolus zeilkamp

“Ik ben vrijwilliger bij de zeilstichting Aeolus. Wij nemen jongeren mee op zeilkamp die om allerlei redenen niet op vakantie kunnen. We hebben gezeild met jongeren die via de voedselbank bij ons kwamen, met minderjarige asielzoekers uit een AZC, met een groepje jongeren met autisme, met  jongeren die uit huis geplaatst zijn en jongeren uit een andere instellingen. Allemaal jongeren die of weinig geld hebben of om andere redenen niet of zelden op vakantie gaan. Ze komen uit het hele land.

We huren de boten en per boot gaan er drie of vier jongeren in, plus een vrijwilliger die de schipper is en alle spullen om te eten en te slapen. We varen van het ene weiland naar het andere, slaan daar een kamp op, koken improvisorisch (de keuken bestaat uit een grondzeil en veel kartonnen dozen met eten en een gasstel) en slapen in de boten.

Het avontuur

De jongeren moeten de eerste dagen wel wennen, want tja er is geen sanitair en dan moeten ze in de bosjes een kuiltje graven en nee, beestjes heb je niet in Rotterdam-zuid, maar na een paar dagen krijgen ze de smaak te pakken en aan het eind willen ze niet meer weg. Het is het avontuur van samen op reis gaan, het plezier van het kampgevoel, inclusief het kampvuur en een spel ’s avonds, dat het plaatje compleet maakt. Het gaat er niet om dat ze leren zeilen, al kan dat natuurlijk als ze interesse hebben. Ik vind het vooral leuk om iets van het plezier dat ik zelf beleef aan het zeilen en het kamp over te brengen op de jongeren.,

‘Normale’ jongeneren

Dit zijn vaak jongeren die het gevoel hebben dat ze er niet echt toe doen. In de boot is iedereen belangrijk: er zit er een aan het roer, er is iemand voor de fokkenschoot, een voor de catering en natuurlijk iemand voor het entertainment zeg ik altijd maar. Iedereen is nuttig bij ons.
Wij als vrijwilligers hoeven niets te weten over hun achtergrond want we willen ze behandelen als ‘normale’ jongeren – en dan reageren ze ook als ‘normale’ jongens. Als iemand een boze bui heeft is dat geen probleem, een weiland is groot genoeg om ongestoord te kunnen schreeuwen.”

Schipper

“Ik ben ook schipper van het vlaggenschip van de Rijksuniversiteit Groningen. De klipper uit 1906 ligt vlakbij de Museumbrug aan de Sluiskade. Ik leid als vrijwilliger anderen op tot matroos en ik mag op de motor varen, dus als er gezeild gaat worden op de Waddenzee breng ik het schip naar Zoutkamp en haal het weer op. Maar ik zou dolgraag dit grote schip willen leren zeilen.”

Tekst en foto: Jeanet Verveer