Wat voor vrijwilligerwerk doet U zoal?

 

2021 is het jaar van de vrijwilliger, we gaan daar op verschillende manier aandacht aan besteden. Onder andere willen we met bovenstaande vraag bij diverse directeuren, managers en voorzitters langsgaan. Wat is hun inbreng aan netwerk, kennis of vaardigheden? Wat leren ze van het vrijwilligers werk en de mensen die ze er tegen komen?

Deze maand stellen we de vraag aan Marco ter Harmsel, voorzitter afdelingsbestuur van Humanitas Groningen (landelijk de grootste afdeling van Humanitas).

We bellen Marco op, beniewd wat voor vrijwilligerswerk de voorzitter van een organisatie waar heel erg veel vrijwilligers werken, zelf voor vrijwilligerswerk doet. We waren toch wel enigszins verrast toen hij vertelde dat zijn vrijwilligerswerk bestond uit ditzelfde  voorzitterschap!  Hij krijgt er niet voor betaald. Marco legt verder uit dat het voorzitterschap zoveel tijd vergt aan overleg, netwerken en vergaderen dat hij geen tijd heeft om mee te doen met uitvoerende activiteiten. Wel schuift hij aan bij themacafe’s en bij overleg van vrijwilligers coördinatoren.

Marco was voor zijn pensioen Directeur Publieke Gezondheid GGD. “Als je stopt word je van alle kanten benaderd en kan je ook nog wel betaalde banen krijgen. Ik heb altijd gezegd dat ik iets wil doen wat voor mij  zinvol is, wat mij plezier geeft.” Dat werd Humanitas en met zijn netwerk en bestuurlijke ervaring paste dat goed bij hem. “Wat mij aantrekt in Humanitas is dat zowel de vrijwilligers als de beroepskrachten enorm intrinsiek gemotiveerd zijn. Ze hebben een enorme wil om mensen te helpen. De vrijwilligers geven hun eigen werkzaamheden een heel hoog rapportcijfer en dat betekent dat ze het niet alleen voor de ander maar ook voor hun eigen plezier doen.”

Overigens is het voorzitterschap van Humanitas niet zijn enige vrijwilligerswerk, zoals op de foto is te zien is hij ook actief op het voetbalveld. Hij heeft jarenlang het jeugdelftal van voetbalvereniging LTC in Assen getraind en is sinds een paar jaar voorzitter. Marco: “Ik verdeel mijn tijd tussen twee onbezoldigde bestuurlijke overleggen.”