Werken met metaal, fietsen en hout

Als je door de winkel van Goudgoed naar de achterkant loopt kom je bij de werkplaatsen van WerkPro. De fietsreparatieplek is vooraan de winkel, hier achterin zijn de werkplaatsen voor metaal en hout. Daar vind je ook de fietsenwerkplaats. Ik spreek Eva, zij is vrijwilliger en werkbegeleider in de metaalwerkplaats. Ze heeft niet echt zin in een interview zegt ze, maar als ze me een rondleiding geeft en me uitlegt wat er allemaal gebeurt merk je wel dat ze trots is op haar werk en het bedrijf.

Passie voor metaal

Eva kwam tweeëneenhalf jaar geleden als stagiaire voor de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Ze heeft vanwege persoonlijke omstandigheden haar opleiding onderbroken maar wil wel aan het werk blijven, daarom is ze hier nu vier dagen per week als vrijwilliger. “Wat ik hier doe komt overeen met wat ik wil, want ik vind het leuk om op een werkplaats te werken èn ik vind het leuk mensen te begeleiden. Mijn passie ligt bij metaal. Hiervoor heb ik de opleiding IT gedaan, de mensen bij metaal zijn naar mijn mening een ander slag. In de IT voelde het veel individualistischer, daar is het niet erg dat je in je eigen wereld zit, hier bij metaal is het werk in teamverband en dat maakt het een stuk interessanter. Het is hier de uitdaging om mensen met elkaar te  laten communiceren.” En heeft ze dan ook verstand van metaal? “Nee ik heb nooit veel geklust, ik heb het werk mezelf een beetje aangeleerd. Maar we hebben nu wat meer deelnemers op de metaalafdeling dus de meeste tijd besteed ik het uit en ben ik alleen nog maar aan het faciliteren.”

Via de fietsen naar hout

We lopen even naar de metaal werkplaats, waar twee mannen bezig zijn. “De mannen hier hebben allemaal een achtergrond in de metaal maar dat hoeft overigens niet als je hier wil komen werken. Op dit moment zijn we bezig met een hele grote tafel voor een klant, maar we maken ook dingen voor de winkel. Behalve meubels maken we ook barbecues, plantenbakken, tv meubels, dat soort dingen. Meestal vragen we de klant om een design aan te leveren voor de maten en vorm en dan doen we de rest  in overleg met de klant.” Van de metaalwerkplaats lopen we via de fietsenwerkplaats naar de houtwerkplaats. Daar is het een stuk stiller. Er staat een metalen gevaarte en ik vraag of dat een plantenbak is? “Nee, dat is een nachtkastje” zegt Eva. Ze legt uit dat hout en metaal vaak samenwerken aan projecten.

Hij of zij

Overigens heb ik in het begin van het interview aan Eva gevraagd of ik hij of zij moest zeggen. Ik mag zij tegen haar zeggen. Eva is transvrouw. “Ze kenden mij hier als man want ik ben hier uit de kast gekomen en dat was even wennen voor de deelnemers maar ze waren gelijk om. Ik ben qua karakter ook niet veranderd. Alleen wat rustiger geworden, want ja ik voel me nu een stuk beter,” glimlacht ze. Ik ben bang dat ik per ongeluk een paar keer hij heb gezegd maar dat vond ze gelukkig niet erg.

Als je iets met je handen wil doen is er altijd plek bij WerkPro, ervaring is niet nodig die krijg je vanzelf, zeggen ze.

tekst en foto Jeanet Verveer