Yoga voor ouderen

Hanneke geeft als vrijwilliger stoelyoga aan ouderen in de Veldspaatflat in Vinkhuizen. De yoga les is in een gezellige kamer waar een paar fijne stoelen in een kring staan. De deelnemers, meest tachtigers, druppelen een voor een naar binnen, zetten de rollator aan de kant en gaan lekker zitten.

Warmer en soepeler

Hanneke begint altijd met een rustige nekmassage. Daarna brengt ze met een ontspannend muziekje op de achtergrond de deelnemers rustig in beweging. “We eindigen ook met een massage” vertelt ze “en tussendoor gaan we het hele lichaam langs, van de benen tot aan de nek en de vingers en met het trommelen (op armen en schouders) geven we ook aandacht aan het mentale stuk. Je kan het verschil echt merken, na de yoga zijn de mensen warmer en wat soepeler.” De deelnemers doen allemaal heel serieus mee en ik heb bewondering voor de enige heer in het gezelschap die bijna 99 jaar is. Verrassend hoe hoog hij zijn been kan optillen.

Lekker en ontspannend

Na afloop word er een kopje koffie gedronken met elkaar, want het gaat ook om het samenzijn. We praten wat met elkaar en ik vraag de dames en heer wat ze van stoelyoga vinden. “Ik heb nog nooit aan Yoga gedaan, ik dacht altijd dat je dan in een knip op de grond lag haha. Ik heb wel altijd op dansen gezeten maar dit is echt wel lekker en ontspannend” zegt de ene een dame. Een andere mevrouw vertelt dat ze vroeger aan yoga had gedaan, “Maar nu kom ik niet meer omhoog als ik op de grond lig”. Hanneke vertelt dat ze best wel wat vooruitgang ziet in groep. “Er wordt wat minder gepraat, het ongemak met de stilte is voorbij.”

Puur en open

Hanneke geeft in de Veldspaat ook yoga aan demente ouderen en op een andere plek in de stad geeft ze yoga aan doven ( ze kent doventaal) en verstandelijk gehandicapten. Want deze yoga haar heeft haar hart gestolen, “Ik ben begonnen met gewone Yoga en dat geef ik nog steeds in Oldehove, maar toen ik aan deze mensen yoga les begon te geven dacht ik ja dit is echt heel mooi. Wat ik merk is dat mensen met dementie of een verstandelijke beperking geen last hebben van hun denken, bij hun is het heel puur en open en zichtbaar en dat vind ik mooi. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat die mensen wat dit betreft geen beperking hebben.”

Kaartje met een boodschap

Terwijl we koffie drinken haalt Hanneke een pak kaarten tevoorschijn. “Zullen we vandaag ook kaartjes trekken?“ vraagt ze. Het gaat om inzichtkaarten waar een boodschap op staat die op dat moment bij je past. Niet iets dat deze mensen van vroeger kennen denk ik. Maar ze zijn geïnteresseerd en iedereen trekt een kaartje. “Ik ben bereid om alles te ervaren wat het leven mij toebedeeld” dit is de boodschap voor de oudere heer. “Nou daar ben ik het helemaal mee eens, dat is precies wat ik probeer” zegt hij. Hanneke: “Op basis van jullie levenswijsheid kunnen jullie zelf die kaartjes schrijven!”  De bescheiden reactie daarop is “nou, dat doen we maar niet.”

Tekst : Jeanet Verveer
Film  : Jeanet Verveer en Bart Nieuwold