“Ze nemen het zoals het is.”

Werkpodium Kraack is een jonge stichting, opgericht in november 2017, die dagbesteding biedt aan mensen met een zorgaanvraag. Kraack is gevestigd in een loods op bedrijventerrein Het Witte Lam. Dat klinkt wellicht niet zo gezellig, maar het tegendeel is waar: de ruimte is kleurrijk en knus.

Als ik binnenkom, zijn de deelnemers aan het werk. Ze dragen loodzware, houten boomstammen, die niets wegen: ze zijn van stof, gevuld met iets zachts. Via een ijzeren wenteltrap kom ik in een ruimte, waar ik plaats mag nemen aan een grote tafel. Daar, te midden van de kostuums, hoeden, pruiken en jurken, spreek ik met Ine (69), vrijwilligster bij Kraack.

Van zuid naar noord

Ine komt oorspronkelijk uit Maastricht. Omdat haar man een baan kreeg in Groningen moest er verhuisd worden. Die verhuizing ging destijds gepaard met een behoorlijke cultuurshock, vertelt ze me. “Ik verstond die mensen helemaal niet! Maar we kregen kinderen en daar had ik het druk genoeg mee.” Inmiddels verstaat ze de mensen prima, zijn haar kinderen volwassen en woont ze nog altijd in het hoge Noorden met haar gezellige, zuidelijke accent.

Blijven ontwikkelen

Ine heeft altijd belangstelling gehad voor vrijwilligerswerk. Een vaste baan kon ze zich niet permitteren, omdat haar kinderen problemen hadden met hun gezondheid. “Maar ik wilde toch ook nog wat anders doen dan alleen de kinderen verzorgen en het huishouden. Ik wilde mezelf ontwikkelen.” Dat heeft ze gedaan.

Eerlijk en direct

Jarenlang werkte ze als vrijwilligster bij uiteenlopende organisaties. Bij een kunstwinkel, waar ze creatieve activiteiten begeleidde, ontdekte ze haar doelgroep: mensen met een verstandelijke beperking. “Ik genoot ervan met hen te werken. Ze nemen het zoals het is en zo krijg je het ook. Ze zijn ontzettend eerlijk. Zelf ben ik heel direct en duidelijk en zij hebben dat nou juist nodig.”

Theater maken en taarten bakken

Halverwege 2018 kwam Ine bij Werkpodium Kraack terecht. Ze werkt er sindsdien een dag per week. Theater maken is waar het allemaal om draait, maar er wordt ook vol overgave gebakken. Een greep uit het menu: worteltaart met citroentopping en chocoladetaart met rode biet, door iedereen te bestellen. Niet alleen mensen, maar ook vogels kunnen genieten van de taarten van Kraack: “Toen het zo koud was, hebben we vogeltaarten gemaakt met vet, versierd met zaden en pinda’s. Die hebben we verkocht.”

Geen dag is hetzelfde: “Als ik ‘s ochtends binnenkom, staat het programma al op het bord: worteltaart bakken, een verjaardagskaart maken, ramen wassen of broodjes maken en rondbrengen met de bakfiets. Het kan van alles zijn. Wel wordt er elke dag tijd ingeruimd voor theater. Ik doe dan mee of ik ben het publiek en kijk wat er duidelijker kan.”

Wees jezelf

Ine kan het iedereen aanraden om bij Kraack te komen werken: “Als je de pest in hebt, kom dan hier naartoe, want je gaat met een beter humeur naar huis.” Als belangrijkste voorwaarde noemt ze dat je wel jezelf moet kunnen zijn. “Speel je een rol, dan wordt dit direct opgemerkt met een subtiel Wat doe jij raar!

Lijkt dit werk jou ook leuk? Neem dan contact op met Sanne Jonkers via 06-13819215 of info@werkpodiumkraack.nl

Tekst: Katrien Lammerts
Foto: Melanie Bolhuis