Zonder trainer kunnen ze niet zwemmen

Stichting de Brug verzorgt sport en spel voor mensen met een verstandelijke beperking, het zijn vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken. We hebben Reina, vrijwillig trainer en coördinator van de zwemploeg in zwembad de Parrel en een paar deelnemers geïnterviewd.

Op dinsdagavond zijn er in de Parrel twee groepen: een wedstrijdgroep en een recreatieve groep. Volgens Reina is de wedstrijdgroep heel fanatiek en willen ze het onderste uit de kan halen. Ze willen winnen en prijzen verdienen bij de vele wedstrijden waar ze aan meedoen. Drie trainers begeleiden hen om beter en sneller te worden. Reina: “Dat ze in de wedstrijdgroep zitten geeft ze een gevoel van eigenwaarde, ze zijn er trots op. De meeste doen het al tig jaar, want zolang bestaat de zwemgroep al. De zwemmers zijn ook vrienden geworden van elkaar, je ziet dat ze bij binnenkomst  elkaar huggen en vragen hoe het met de ander is. Het sociale aspect is voor hun minstens zo belangrijk.” Maar de groep die recreatief zwemt is niet minder fanatiek. Reina: “Ze hebben het hele bad tot hun beschikking en hebben veel lol met elkaar. Afhankelijk van de beperking zwemt ieder op zijn of haar eigen niveau en dat doen ze met respect voor elkaar.  Een deelnemer zegt altijd dat haar spieren blij zijn als ze zwemt en omdat ze daar lief voor wil zijn, komt ze elke week.”

Reina doet het duidelijk met veel plezier. ”Ik heb ogen in mijn achterhoofd, want ik zie alles. Ik kan aan het geluid van het water horen, of er iets aan de hand is. En dan ben ik er voor ze. De deelnemers worden bijna vrienden van je en ik word warm van binnen als ik zie hoeveel plezier de deelnemers hebben.“

Maar het is twee voor 12 want ze gaat er vanwege persoonlijke omstandigheden mee stoppen en als er niemand in haar plaats komt dan moet de club sluiten. Voor de deelnemers zou het heel erg jammer zijn om dit plezier, de vriendschappen en het sportief met elkaar omgaan te moeten missen.

De Brug is dus dringend op zoek naar een trainer/ coach.

tekst Merian Eggen
beeld: Bart Nieuwold