Zwemtrainingen geven boeit en motiveert

Buiten het redactiekantoor wacht  Wanne Buitenhuis me op. Hij is vrijwillig zwemtrainer bij Zwemvereniging Ten Boer en is via  Link050 op zoek naar zwemliefhebbers, die ook zwemtrainer willen worden. Binnen spreek ik  Wanne over de zwemvereniging, zijn trainerschap, zijn motivatie en de zin van dit vrijwilligerswerk in de amateurzwemsport.

Twee passies

Wanne (19) woont in Feerwerd en heeft twee passies, namelijk water en theater. Binnenkort gaat hij  audities doen bij enkele theaterscholen en ondanks corona blijft hij – weliswaar minder dan voorheen-  zwemtrainingen geven. Om zijn overige tijd nuttig te besteden, werkt hij ook bij een ziektekostenverzekeraar.

Zwemtrainer worden, Wanne?

Al op jonge leeftijd beleeft Wanne veel plezier aan water en zwemmen. Om zijn zwemhobby te beoefenen kiest hij  voor zwemvereniging Ten Boer, een kleine en plezierige zwemvereniging met een openluchtbad. Hier wordt Wanne op 15 jarige leeftijd gevraagd om zelf zwemtrainingen te geven.

Zwemtraining, geen zwemles

Sindsdien geeft Wanne zwemtrainingen aan een klein groepje volwassenen die doorgaans al kunnen zwemmen, maar graag de zwemtechnieken willen verbeteren. Het is dus geen zwemles. Kleine aanwijzingen van de trainer zijn doorgaans genoeg om de zwemslagen te verbeteren. Bij volwassenen is het niet nodig om er druk op te zetten. “De mensen die ik zwemtraining geef komen hier, omdat ze zelf hun zwemtechniek willen verbeteren” licht Wanne toe. Bij alle trainingen geldt het motto: zwemmen moet plezierig zijn.

Variëren op het basisprogramma

Als beginnend trainer wordt je niet in het diepe gegooid, maar loop je mee met een andere trainer en leer je als trainers van elkaar met train-de-trainer oefeningen en door ervaringen uit te wisselen. Heb je dat onder de knie, dan kun je naar eigen inzicht variëren op het basisprogramma.

Voeden en gevoed worden

Zwemtraining geven geeft Wanne zelf ook veel plezier en hij waardeert het om van een zwemmer een compliment te krijgen, als verbetering van een zwemslag is gelukt. “Feedback van zwemmers voedt mijn enthousiasme ook”, glundert Wanne. “Hoe ik mensen het beste kan begeleiden leer ik het beste door kleine doelen te stellen en geduldig te blijven.” Na enig nadenken zegt Wanne: “Ik vind het echt leuk om mensen iets te leren.”

Stap-voor-stap verder

“Ik leerde om optimaal gebruik te maken van mijn stem, overtuigingskracht en mimiek. Maar ook om een heldere instructie te geven. Door goed te kijken kom ik erachter waarom een instructie niet tot een verbeterde techniek leidt. Ik heb geleerd om stap-voor-stap verder te komen met een zwemmer en om mij als (zwem)trainer te ontwikkelen.”

Iedereen welkom

Door de zwemtrainingen te geven is Wanne’s beeld over het leraarschap positief veranderd. ”Leraarschap lijkt me inmiddels een boeiend vak.” Acteren staat heel  hoog op zijn lijstje, maar leraar worden is een goede tweede. Door de corona gaan de zwemtrainingen op aangepaste wijze door. “Ik verwacht dat er na corona meer mensen gaan zwemmen en dat het ook bij ons drukker wordt, iedereen is welkom in ons buitenbad in Ten Boer of in het Helperbad”, knipoogt Wanne.
Voor mij is het duidelijk: met Wanne heeft zwemvereniging Ten Boer een prima zwemsport-ambassadeur.

Heb je interesse in dit vrijwilligerswerk dan kan je  het beste contact opnemen met  voorzitter@zwemverenigingtenboer.nl

Tekst en beeld: Gerard van Duinen