Een prachtklus voor een mensenmens

‘Beter maken kunnen wij niemand, wèl iemand zich beter laten voelen.’ Dit vat het doel van Stichting Oppepper4all mooi samen. De stichting vervult in een groot deel van het land de wensen van chronisch en/of terminaal zieken, zowel volwassenen als kinderen. Voorzitter Martien Spanjers vertelt bevlogen over het dankbare werk dat de negen (‘we willen graag naar 12-13’) wensvervullers doen om iemand die ziek is een prachtige belevenis te bezorgen. ‘Het is zo fijn om even aan iets anders te kunnen denken dan aan ziek-zijn; om iets leuks mee te maken.’ Samen met zijn vrouw heeft hij dit project een paar jaar geleden overgenomen. Nu is het tijd om de actieradius van de stichting uit te breiden naar de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. En daarvoor zijn enthousiaste mensen-mensen nodig.

Wat zijn je werkzaamheden?

Als wensvervuller leg je actief contact met sponsoren en instanties in de regio. Je bouwt een netwerk op van bedrijven en organisaties die graag de wens van een zieke deelnemer willen vervullen of hieraan willen bijdragen. Bijvoorbeeld: Iemand wil nog graag een keertje in een vrachtwagen (mee)rijden. Je probeert dan een regionaal vervoersbedrijf of vrachtwagenchauffeur te benaderen om zijn medewerking hieraan te verbinden, bij voorkeur kosteloos. De meeste activiteiten worden namelijk, als de wensontvanger dit kan, buiten het (zieken-)huis georganiseerd. Tijdens of na afloop van de ‘oppepper’ zorgt de door jou geregelde horeca voor lekkere drankjes of hapjes. De beloning voor hun medewerking is een naamsvermelding in het verslag dat van de verrassing wordt gemaakt. En natuurlijk vooral de dankbaarheid, het plezier, de voldoening die zo’n gebeurtenis geeft.

Het geven van mooie herinneringen is het belangrijkste doel

De deelnemers van wie een hartenwens, meestal zonder dat ze dat vooraf weten, wordt vervuld, krijgen een dag(-deel) vol verrassingen, samen met hun naasten. Het gaat dan om een belevenis waarvan de ontvangers wel ’s gezegd hebben: ‘Oh wat zou ik dát fantastisch vinden!’, maar waarvan ze altijd dachten dat het door hun ziekte of handicap een onmogelijke wens was. Op de site vind je tal van voorbeelden, zoals een massage in de spa, een voorstelling of concert in het theater, of een rit in een grote vrachtwagen, of samen met je lief in een koets op je gouden bruiloft… en ga zo maar door! Een herinnering waarop de ontvangers blij terugkijken, mede dankzij de aanwezige fotograaf. Zelf ben je als vertegenwoordiger van Oppepper4all de spin in het web en altijd als eerste aanspreekpunt bij de activiteit aanwezig.

Ook is er de beloning voor de vrijwilliger

Martien vertelt dat de vrijwilligers zelf ook genieten van het contact met degene voor wie ze een wens vervullen: ‘Het is dankbaar en ontroerend werk.’ Soms valt er bij de ontvanger(s) een traan, en dat mag, dat is logisch. Het is niet niks om zo’n verrassing, zo’n belevenis mee te maken; ook voor de naasten is het een geschenk om nooit te vergeten. En dit geldt dus evenzeer voor de vrijwilligers zelf!

Ben jij die spin in het web?

In Friesland is al een vrijwilligster actief, die graag bereid is om haar nieuwe Noordelijke collega(‘s) in te werken. Je kunt bijvoorbeeld met haar meelopen om mee te maken hoe een Oppepperdag er uitziet. Er is al een aantal contacten in de regio, maar je moet als nieuwe medewerker ook veel initiatieven nemen, contacten leggen met allerlei bedrijven en organisaties, werken aan onze naamsbekendheid; digitaal vaardig zijn, noem maar op. Kortom: een mensenmens met organisatorische kwaliteiten! Ben jij dat? Zie de vacature voor alle informatie.

tekst: Magda Bootsma
foto’s : Peter van Amersfoort en Erik Poort
(voor meer voorbeelden en foto’s van oppeppers zie de website