Lunch met link – Vrijwilligersverzekering

Afgelopen week was er een (online) Lunch met link050 voor coördinatoren van vrijwilligersorganisaties. Twee dames van de vrijwilligersverzekering gaven een presentatie over het belang van deze verzekering voor vrijwilligersorganisaties. Want stel een vrijwilliger is een clubhuis aan het verven, de ladder valt, de pot verf ligt onderste boven op een nieuw gelegd tapijt en je vrijwilliger breekt een arm. Wie betaalt dat allemaal? Of je zit in een bestuur als penningmeester, de zaken gaan niet goed, de vereniging gaat failliet en met de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht rechtspersonen ben je zelf aansprakelijk en hoe moet dat dan?

Voor al deze zaken is er dus de vrijwilligersverzekering. Alle organisaties binnen de gemeente Groningen die met vrijwilligers werken zijn automatisch door de gemeente verzekerd. Deze verzekering omvat wettelijke aansprakelijkheid, ongevallenverzekering, eigendommenverzekering, bestuurdersaansprakelijkheid voor vrijwilligers, rechtsbijstand, aansprakelijkheid voor Rechtspersonen en verkeersaansprakelijkheid voor Rechtspersonen.
De dames gaven een heldere en uitvoerige presentatie en beantwoordden vragen. Elke organisatie is anders dus ieder kwam met zijn eigen vragen. Het mooie van zo’n online lunchuurtje is dat je in korte tijd heel veel over een onderwerp te weten kan komen. Wat we vooral van deze presentatie meenamen was hoe belangrijk zo’n verzekering eigenlijk is, er kwamen zaken aan de orde waar je niet gauw aan denkt. Zo zijn mantelzorgers bijvoorbeeld ook verzekerd.
Marja en Hedwig, beiden van link050 zijn van plan zo’n online lunchuurtje vaker te organiseren. De volgende zal zijn op 12 oktober en heeft als thema ‘Eenzaamheid’, verzorgd door Humanitas.  Als er zaken zijn waar je als vrijwilligersorganisatie meer van wil weten, laat het ons weten dan zullen zij ervoor zorgen dat dat tijdens een volgend lunchuur aan bod komt.
Hier staat meer info over vrijwilligersverzekering:  Vrijwilligers – Centraal Beheer