Maatjes gevraagd voor internationals

My Local Friend koppelt vrijwilligers aan internationals die graag Nederlands willen oefenen en willen leren over onze cultuur en stad. Ik spreek met Maaike Ridder, coördinator, en René en Monic, die zelf ook een Local Friend zijn van een international. My Local Friend is onderdeel van het International Welcome Center North, dat internationals helpt met van alles en nog wat. En ze zoeken mensen die het leuk vinden om regelmatig af te spreken met een buitenlander.

Enthousiaste internationals

“Het enthousiasme bij internationals is groot,” vertelt Maaike. “Ja” vult René aan, “we hebben zelfs een wachtlijst!” Internationals zijn dus buitenlanders die hier studeren en die voor hun studie beter Nederlands moeten leren spreken of die hier werken, zoals kennismigranten. “In veel bedrijven die kennismigranten in dienst hebben wordt Engels gesproken, maar toch doen er veel een opleiding Nederlands en dat willen ze graag in praktijk brengen. Bovendien zijn ze erg geïnteresseerd in Nederland en Groningen, hoe wij hier leven,” vult Monic aan.

Gelijkgestemd

“En ze willen daarom graag sociale contacten met ons Groningers,” aldus Maaike. “Daarom moet je als local friend wel vloeiend Nederlands kunnen spreken, en ze liever hier wonen zodat je de stad kunnen laten zien en wat hier allemaal te doen is.”

Zo gaat René veel met de internationals naar musea, theater en bioscoop of gewoon naar een café. “Want bij de intake worden ook de interesses gevraagd zodat gelijkgestemden zoveel mogelijk gekoppeld kunnen worden, want het moet wel klikken.” En Monic wandelt altijd met haar Amerikaanse international. ‘”Als je mee wilt doen is het wel een soort van first date en ja, het blijven mensen,” grapt René, “maar als de eerste date niet succesvol is mag je wisselen, maar dat komt gelukkig haast nooit voor”. Je bent vrij om waar dan ook af te spreken, mocht je dat niet in je eigen huis of bij de international thuis willen doen, dan kan dat ook ergens anders. Ook de dag en tijd kunnen de koppels zelf afspreken.

Het is erg leuk om te doen

Z0wel René als Monic vinden het heel erg leuk om te doen. “Je leert veel over andere culturen en je ziet je eigen land door de bril van iemand anders, en dat is soms een eyeopener” vindt Monic. En René kan dat alleen maar beamen. “Ook theaterbezoeken kunnen soms verrassend zijn, zo ging ik eens met een international naar een voorstelling in Grand maar dat bleek een mime voorstelling te zijn, dus geen evaluatie over teksten,” lacht René. “En wat ook een voordeel is; er zijn allerlei activiteiten en evenementen waar je als vrijwilliger gratis aan mee mag doen, dat varieert van movie nights, wandelclubs, boekenclubs tot yoga. Maar dan wel in het Engels, want die events worden door de internationals zelf georganiseerd” merkt Maaike nog wel even op. En er zijn veel events, kijk maar even op de website van My Local Friend, onderdeel van www.iwcn.nl.

International Welcome Center North, een hartelijk welkom

Het IWCN is inmiddels heel bekend. ‘Veel internationals komen hier rechtstreeks van het station, met de rugzak nog om,’ lacht Maaike.  Zie de vacature , en oh ja, ze zoeken met spoed veel vrijwilligers om de wachtlijst op te heffen…