Vanhulley is ook van hullie

Vanhulley biedt een werk-leertraject voor vrouwen die een betere toekomst willen. Een toekomst waarin zij zoveel mogelijk zelfstandig en financieel onafhankelijk zijn, en een sociaal netwerk opbouwen waarmee zij zich onderdeel van de gemeenschap voelen. Ze maken de allermooiste nieuwe producten van bestaand materiaal. De producten die ze maken zijn niet alleen van de opdrachtgever, maar ook van de vrouwen, een beetje van hullie dus 😉 Vanhulley zoekt praatmaatjes om hun tweede taal, Nederlands, te oefenen.

Praatmaatjes

Ik spreek met Gerda Brandts en Mariama Kake, praatmaatjes. Ze spreken 1x per week af op de locatie van Vanhulley in Vinkhuizen. ‘Ik ben hier gekomen tijdens de Covid periode, om te helpen met het maken van mondkapjes. Ik wilde mij nuttig maken in die periode waarin ik mijn eigen werk , als reikimaster en coach niet kon doen. En zo ben ik daarna blijven hangen als praatmaatje.’ vertelt Gerda.

Guinee

Mariama doet de BBL opleiding Assistent dienstverlening aan het Noorderpoort en dat betekent een deel werk en een deel opleiding. Het werk neemt Vanhulley voor haar rekening. ‘Ik kom oorspronkelijk uit Guinee en ik ben vanwege politieke problemen naar Nederland gekomen,’ vertelt Mariama. Terzijde; Guinee kent nog steeds regelmatig spanningen, die vaak kunnen uitmonden in soms gewelddadige betogingen en samenscholingen. ‘Ik ben in 2000 naar Nederland gekomen en woon hier naar alle tevredenheid. Het is een veilig land en ik heb hier inmiddels vier kinderen gekregen met wie ik altijd Nederlands spreek. Ze verbeteren mij wel vaak,’ lacht Mariama, ‘maar dat is alleen maar goed voor ons. ‘En dat ze uit Franssprekend Guinee komt is voor mij ook heel leerzaam, want ik wil mijn Frans ophalen en zo kan ik dat mooi doen, het mes snijdt zo aan twee kanten!’ aldus Gerda. ‘Guinee is een mooi en in principe rijk land maar erg corrupt en dat is heel jammer,’ vertelt Mariama. ‘Zo komt er weinig terecht van de economie.’ Ze is van plan er in het voorjaar met haar kinderen heen te gaan. ‘Als dat lukt en als het er op dat moment rustig is’, voegt ze eraan toe.

Bert en Ernie

Wat maakt het zo leuk om praatmaatje te zijn? Gerda noemt het persoonlijke contact. ‘Het is zo mooi om van andere culturen te leren. Zo wisselen we bijvoorbeeld recepten uit, ik help Mariama met woorden leren, ik help haar met huiswerk en we lezen samen boeken.’ Vooral de boeken over Bert en Ernie zijn favoriet bij Mariama, want daar heeft ze thuis wat aan bij de opvoeding van haar zoontje, want dat is nogal een sloddervos, net als Ernie. Over die recepten; Mariama is dol op stamppotten, onze bekendste Nederlandse pot. Bij Vanhulley wordt Nederlands gesproken, dus heel leerzaam voor de anderstaligen. Hoewel Mariama al heel goed Nederlands spreekt heeft ze wel behoefte aan wat extra ondersteuning, en dat kan een praatmaatje bieden. Want dan is het één op één en dan is er veel ruimte voor vragen.

Wil je ook praatmaatje worden? Dit is de vacature of neem contact op met Jozien Elgershuizen via de mail Jozien@vanhulley.com of via mobiel 0642281527.