Terugblik besturenfestival 27 september 2023

We kijken met veel plezier terug naar het 2e Besturenfestival in Groningen, georganiseerd door link050 en Vrijwilligerscentraal. Zo’n 30 bestuursleden hebben in ’t Vinkhuys inspiratie opgedaan en tips en uitdagingen met elkaar gedeeld. Gastheer en spreker van de avond Frank Hoes, zorgde voor een overvloed aan inspiratie!
Kon je er niet bij zijn en ben je toch benieuwd naar alle waardevolle inzichten die zijn gedeeld? Lees hier de terugblik van deze inspirerende avond.

Stap uit de macht der gewoontes
De avond startte om 19.00 uur met een warm welkom van Marja Wolthuizen (link050) en Marike Broekema (Vrijwilligers Centraal), gevolgd door de introductie van Frank Hoes, de gastheer en spreker van de avond. Initiatiefnemer van het Besturenfestival 2023 is Ontwikkellink (onderdeel van link050).

Frank nam het podium om inspiratie te delen. Hij benadrukte dat besturen vaak dezelfde uitdagingen hebben: het aantrekken en behouden van vrijwilligers. Hij moedigde de aanwezigen aan om ‘uit de macht der gewoontes te stappen’ en te experimenteren met nieuwe benaderingen. Frank presenteerde zes belangrijke overwegingen:

  • Een lerend bestuur: Het is belangrijk om een cultuur te creëren waarin fouten mogen worden gemaakt en waar ruimte is voor leren en groeien.
  • Beleidsgericht besturen: Concentreer je als bestuur op strategische doelen en laat de uitvoering aan anderen over.
  • Langetermijnplanning: Houd je als bestuur bezig met de lange termijn plannen. Ontwikkel bijvoorbeeld een plan om vrijwilligers aan te trekken op de lange termijn.
  • Technisch voorzitterschap: Overweeg om naast een voorzitter ook een technisch-voorzitter in te zetten en stimuleer vraag gestuurd denken binnen vergaderingen.
  • Moderne tools voor bestuur: Gebruik moderne technologieën zoals Trello en Google Docs om efficiënter te werken.
  • Evaluatie: Sluit iedere vergadering af met een evaluatie om te bepalen of iedereen tevreden is (hoe was de sfeer?) en of het een effectieve vergadering is geweest.

Frank sloot zijn inspirerende introductie af met een experiment waarbij de verschillende bestuursleden zich moesten inbeelden hoe hun vereniging er over vijf jaar uit zou zien. Dit hielp hen nadenken over mogelijke veranderingen en bijdragen.

Verdieping aan de gesprekstafels
Na de inspirerende presentatie begonnen de gespreksrondes aan de verschillende tafels. Deelnemers konden gedurende 20 minuten roteren tussen tafels met verschillende onderwerpen en gespreksleiders:

  • Gemeente Groningen met Harm Brouwer en Desi Ghauharali: hier werden onderwerpen behandeld zoals het verkrijgen van ruimte, verduurzaming, subsidieaanvragen en vrijwilligersverzekeringen.
  • Vrijwilligers Centraal met Marike Broekema: deze tafel bood inzichten over bestuursvormen, aantrekkelijkheid voor nieuwe bestuursleden en samenwerking met andere organisaties.
  • Huis voor de Sport Groningen met Egbert Bakker: hier werden praktijkvoorbeelden gedeeld over ontwikkelingen in sportbesturen en werd er gesproken over hoe je meer de samenwerking met elkaar als verenigingen aan kunt gaan.
  • Leiderschapstafel met Frank Hoes: deze tafel bood ruimte om te discussiëren over leiderschapsstijlen en het behouden van plezier in besturen.

Terugkoppeling en Afsluiting
Na de gesprekstafels en een welverdiende korte pauze volgde een terugkoppeling per tafel. Tijdens deze terugkoppeling deelden de experts de belangrijkste inzichten en ideeën die waren voortgekomen uit de boeiende gesprekken.

Een avond van delen van inspiratie
Het Besturenfestival 2023 was zonder twijfel een succes. Deelnemers deelden kennis, deden inspiratie en nieuwe contacten op. De avond onderstreepte hoe samenwerking en het delen van kennis de sleutel kunnen zijn tot succesvol bestuur en vernieuwing binnen besturen. De avond werd afgesloten door Frank met een oproep tot actie. Bestuurders werden aangemoedigd om naar buiten te treden, de deur open te zetten en hun vereniging te betrekken bij de uitdagingen waarmee ze als bestuur te maken hebben. Deze waardevolle boodschap raakte de kern van het Besturenfestival 2023.

Heb je na het Besturenfestival zin om de diepte in te gaan over bestuursvormen? Bestuursleden kunnen kosteloos de e-learning van Frank Hoes volgen via Ontwikkellink! Ook is het via hen mogelijk om voor besturen een cursus op maat aan te vragen door te mailen naar: ontwikkellink@link050.nl.

Daarnaast is deze pagina interessant, hier vind je onder andere het magazine van Link050 over besturen.

Tenslotte organiseren we op 16 oktober in samenwerking met Link050 de workshop ‘Nieuwe Bestuursvormen’. Meer informatie vind je hier.